Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Historisch hoge prijs voor baktarwe

Goede prijzen voor biologische graanpool 2022

De biologische graanpoolprijzen van de oogst van 2022 zijn bekend, zo meldt Agrifirm. Biologische baktarwe komt uit op 507 euro per ton en dat is historisch gezien een hoge prijs.

De biologische graanoogst van 2022 gaat de boeken in als een jaar waar de kwaliteit van de granen en de hoge opbrengsten samenkwamen. Wel zorgde de hoge opbrengsten ervoor dat het eiwitgehalte in zowel gerst als tarwe aan de lage kant was. De kwaliteit was voldoende om voor het grootste deel te verwerken voor humane consumptie.

Hoge vraag en dito prijzen
De vraag naar biologische granen, en daarmee ook de marktprijzen, was net voor en tijdens de oogst op zijn hoogst. Dit kwam mede door de onrust is Oekraïne. Hierdoor stond de gehele graanmarkt op zijn kop. Richting het einde van 2022 daalden de prijzen. Dit kwam mede door veel aanbod vanuit Frankrijk en teruglopende vraag naar biologische granen, zowel voor humaan gebruik als voor veevoer. Dit alles zorgde ervoor dat de afgelopen maanden de prijzen voor biologische granen weer op niveaus zitten van ruim voor de oorlog in Oekraïne.

Bestemmingen van de graanpool
Het grootste deel van de biologische graanpool van Agrifirm bestaat uit bio-granen bestemd voor humane consumptie. De haver en rogge vinden hun bestemming met name in meel en muesli. Van de gerst wordt een deel vermout voor biertjes en een kleiner deel wordt geplet voor toepassingen in brood of muesli. De baktarwe zetten ze bij voldoende bakwaardigheid af naar de meelmakers, die het geschikt maken voor brood- of bankettoepassingen.
 
Alle granen welkom
De biologische graanpool van Agrifirm richt zich op het innemen van biologische granen, Demeter-granen en omschakelgranen. Het grootste deel van het volume bestaat uit biologische baktarwe en haver, maar ook alle andere graansoorten zijn welkom. De Agrifirmpool combineert voldoende volume met een goede borging van de producten en een hoge constante productkwaliteit.

Graan aanmelden voor 2023?
Wil je voor het nieuwe oogstjaar graan aanmelden bij de biopool van Agrifirm? Print dan dit formulier, vul het in en maak en hier een duidelijke foto/scan van en stuur het naar [email protected]. Of meld het graan aan via het klantenportaal 'MijnAgrifirm'. Of klik rechtsboven op elke pagina van deze site op de gele knop met ‘Mijn Agrifirm’. Na inloggen vind je in het menu aan de zijkant onder 'leveringen' de knop 'Graan aanmelden'. Daar kun je jouw graanaanmelding snel en eenvoudig digitaal doorgeven.

Klik hier voor meer informatie over de graanpools.

Publicatiedatum: