Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Matthieu Zwaan, Bioworld:

"In Scandinavië zien we nu bio-kasgroententelers weer terugschakelen naar conventioneel"

Tholen - Het biologische kasgroentenseizoen kende door de hoge energieprijzen dit jaar een verlate start. "Daarbij is het biologische kasgroentenareaal dit jaar wel 20 tot 30% lager", vertelt Matthieu Zwaan van Bioworld. Tot grote tekorten op de markt leidt dit echter niet. "Mensen hebben minder te besteden en dat leidt bij veel specialties, niche-producten, maar ook voor de biologische producten tot een verminderde vraag."

"In Scandinaviƫ, vanouds een grote afnemer van biologische groenten, is de vraag zeker met 15% gedaald. Bio wordt daar nu steeds meer als een hype gezien en je ziet steeds meer Scandinavische telers terugschakelen naar de conventionele teelt", vertelt Matthieu. "Waar in Nederland door bepaalde partijen als HAK juist de omslag naar bio wordt gemaakt, zien we momenteel in Scandinaviƫ een tegengestelde beweging."

"Met name biologische komkommers zijn er veel op de markt. Daar hebben we nog geen hoge prijzen van gezien. Vorig jaar werd er veel geld mee verdiend en zeker in Spanje zie je dat er dan het daaropvolgende jaar opnieuw veel wordt aangeplant. Ik verwacht dan ook dat deze afzet dit seizoen niet eenvoudig zal verlopen. De biologische paprika's en puntpaprika's zijn daarentegen het minst goed verkrijgbaar. Bio-tomaten zijn er op dit moment voldoende, maar hier verwacht ik wel weer tekorten van op de markt."

Voor Bioworld vormen kasgroenten de hoofdmoot van het assortiment, maar de bio-tak van Best Fresh biedt ook een ruim assortiment aan vollegrondsgroenten aan, waaronder ook de zogeheten vergeten groenten. "Je zou zeggen, dat is een dubbele niche, maar bij producten waar het aanbod gering is, blijft er vaak toch wel voldoende vraag. Echte bio-kopers blijven de biologische producten gelukkig wel trouw", besluit Matthieu.

Voor meer informatie:
Matthieu Zwaan
Bioworld
ABC Westland 114
2685 DB Poeldijk 
T: +31 174 479 561
[email protected]
www.bioworld.nl