Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Snelgroeiende vraag naar lagedruk CO2-behandelingen om insecten te bestrijden

Tholen - Het is beter voor het milieu, sneller en ook nog eens goedkoper. Volgens Joop Hovestad van Fumico de simpele verklaring voor de snelgroeiende vraag naar de lagedruk CO2-behandelingen bij insectenbestrijding. Naast de huidige behandelkamers in Rotterdam en Antwerpen, wordt er daarom gewerkt aan verdere uitbreiding binnen Europa. 

Peter van der Ven en Marcel van Ringelesteijn stonden dit jaar voor het eerst met Fumico Bio & QPS Services op de BioFach in Neurenberg.

Uitgekiend spel tussen CO2, temperatuur en zuurstof
De behandelingen zijn Skal-gecertificeerd en worden uitgevoerd in speciale behandelkamers. Voor uiteenlopende producten, van granen en rijst tot aan cacao en koffie. In de speciaal ingerichte kamers wordt de temperatuur geleidelijk verhoogd tot een niveau waarop insecten actief worden. Aansluitend wordt CO2 toegevoegd in een hoog volumeprocent, dat zorgt voor vergiftiging en afdoding van insecten. Dit is effectief voor alle levensstadia van het insect, ook het ei stadium.

Hovestad: "Iedere behandeling vraagt om een eigen recept en aan de hand van enkele parameters, stelt onze eigen software het meest efficiënte recept samen. Tijdens de behandeling wordt vervolgens gecontroleerd of de parameters in de kamer en het product overeenkomen met de parameters die in het recept staan. Zo niet, dan wordt de temperatuur of het CO2-gehalte gewijzigd naar de juiste parameters."

Na behandeling wordt het CO2-niveau teruggebracht naar de atmosferische waarde en kunnen de behandelde goederen ongediertevrij hun transport vervolgen. Biologisch behandeld, met uitgebreide rapportage én voorzien van een officieel behandelcertificaat. 

Relatief korte doorlooptijd
De gemiddelde behandelduur is ongeveer drie dagen, maar geheel afhankelijk van de kerntemperatuur van het product kan een succesvolle behandeling sneller of langer zijn. “Wij houden uiteraard rekening met het te behandelen product. Bij oliehoudende zaden zullen wij bijvoorbeeld de gemiddelde kerntemperatuur lager houden dan bij granen om het lekken van de olie te voorkomen”.

Veel voordelen
Vergeleken met het gebruik van gifgas kent deze unieke toepassing met CO2 en warmte veel voordelen. "CO2 laat geen schadelijke residuen achter en is dus veel veiliger en schoner. Het is ook duurzaam, want wij hergebruiken afgevangen CO2 van industriële bronnen. De voordelen zorgen ervoor dat wij en veel klanten steeds vaker kiezen voor lagedruk CO2-behandelingen. Dit geldt bovendien ook voor warmtebehandelingen conform de ISPM-15 richtlijnen."

Voor meer informatie:
Marcel van Ringelesteijn
Fumico Bio & QPS Services B.V.
+31 (0)10 720 09 63
+31(0)682663335
[email protected]
www.fumico.nl