Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VBT-cijfers week 20

Komkommer nog altijd 'slechts' een dubbeltje, wel herstel biokomkommer

De lage komkommerprijs is afgelopen week weer een heel klein stukje gestegen en ook de paprikaprijs zat in de lift. De tomatenprijs daalt wel al enkele weken op rij. Nog altijd ligt de middenprijs bij het VBT daarmee in week 20 boven het vijfjarig gemiddelde. Voor komkommer geldt dat, ondanks de lichte prijsstijging, nog steeds niet.

Gemiddeld kwam de stuksprijs voor komkommer uit op 10,80 eurocent. De afgelopen vijf jaar was een middenprijs van rond de 30 eurocent gewoon rond deze tijd van het jaar.

De middenprijs voor biologische komkommers heeft zich wel hersteld van de dip in week 18. De gemiddelde stuksprijs lag vorige week weer boven de 70 eurocent. 

De middenprijs voor tomaat is tot onder de eurogrens gezakt. Een kilo los en een kilo tros ontlopen elkaar niet meer zoveel. Met 78,50 eurocent per kilo is los nog nipt duurder dan tros (76,10 eurocent).

De paprikaprijzen liggen ruim boven die eurogrens, en voor rood en geel zelfs boven de 2-eurogrens. Oranje wordt met 2,81 euro het best betaald, maar ook de kiloprijs van rood (2,54) en geel (2,40) ligt ruim boven het vijfjarig gemiddelde.

In het slasegment is overschakeling van kas naar open teelt zichtbaar. Steeds meer soorten komen vanuit de open teelt. De prijzen variƫren tussen stijgend of dalend.

De middenprijs voor aardbei liep vorige week ook iets terug. Een kilo komt uit op 4,15 euro. Elsanta ligt hier net boven in prijs, Sonsation komt uit op een kiloprijs van ruim 4,58 euro per kilo. Die prijzen liggen boven het vijfjarig gemiddelde. 

Bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Alle cijfers zijn hier na te kijken: www.vlaanderen.be/landbouwcijfers. De VBT-middenprijzen voor groenten voor week 20 zijn hier na te zien. Die voor fruit hier.