Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vanaf maart verloopt de afzet bio-fruit vlotter"

Met inmiddels twee vestigingen in het Alte Land en meer dan 30 jaar ervaring in de sector is Rolker Ökofrucht GmbH momenteel een van de grootste aanbieders van biologisch geteeld hard- en steenfruit in Duitsland. Tijdens een rondleiding door de hoofdvestiging van het bedrijf in Osterladekop spraken wij met de directeur over het huidige appelseizoen en de trends in de biologische fruitsector.

Ook bij Rolker Ökofrucht kwam de afzet voor hardfruit dit seizoen traag op gang. "We hadden vorig jaar een bovengemiddelde oogst. Vanwege de algemeen negatieve economische situatie in het najaar van 2022 zagen wij de verkoop van meet af aan als een grote uitdaging", beschrijft Jörn Rolker, directeur van het bedrijf. Vanaf maart 2023 kwam de afzet en daarmee de vermindering van de voorraden in een stroomversnelling, wat onder andere te danken was aan de vele acties in de supermarkten. "Het aanhoudende koude weer in het voorjaar komt ons natuurlijk ook ten goede in de appelverkoop. De telersprijzen bleven daarentegen sterk achter bij het vorige seizoen met flink gestegen operationele kosten."

De voorraad Elstar slinkt nu geleidelijk, waarna de Jonagold steeds meer op de voorgrond komt. De Topaz loopt nog tot half juni, terwijl Natyra vooral geschikt is om vanaf eind mei/begin juni op de markt te brengen. Een groot deel van het volume wordt uitgeleverd in Noord-Duitsland. Rolker: "Toch wordt er dit jaar ook relatief veel landelijk afgezet; we ervaren momenteel een grote vraag vanuit heel Duitsland. Bovendien exporteren we ook biologisch fruit naar buurlanden, voornamelijk naar Scandinavië."

Volumestijging voor biologische zoete kersen
Naast hardfruit uit de regio verkoopt Rolker ook steenfruit, met name kersen uit beschermde teelt en pruimen. "We beginnen het seizoen meestal half juni met de eerste kersen. Dit jaar voorzien wij ook een volumestijging door de inkoop van fruit afkomstig van een bedrijf, dat omgeschakeld heeft", besluit Rolker.


Verpakking van losse appelen: De hitte tijdens het groeiseizoen heeft geleid tot een groter percentage fruit voor de industrie. 


Sappige biologische appelen uit regionale teelt. Het Alte Land is een van de belangrijkste appelteeltgebieden in Noordwest-Europa, en ongeveer 20% van de boomgaarden is nu biologisch. Vers gesorteerde appelen. Naast het fruit uit eigen teelt (ca. 100 ha) verkoopt Rolker het fruit van in totaal 30 contracttelers en dus een areaal van bijna 900 ha. Alleen biologische producten of producten in omschakeling en producten van de organisaties Demeter, Naturland of Bioland worden verkocht. 


Geavanceerde sorteertechnologie van Greefa. Elke appel wordt tijdens het hele sorteerproces met 20 camera's gefotografeerd en onderzocht op basis van verschillende parameters. In totaal kan tot tien ton per uur worden gesorteerd. 


Duurzaam verpakte biologische appelen: Rolker heeft in zijn vestiging in Osterladekop in totaal vier Blitzmatic verpakkingslijnen. Naast karton worden ook zakken van cellulose en maïszetmeel gebruikt.


In totaal worden jaarlijks ongeveer 25.000 ton biologische appelen verwerkt, verpakt en verzonden, wat overeenkomt met ongeveer de helft van de totale biologische hoeveelheid in het Alte Land. 


Demeter-appelen


Topaz-appelen in een waterbad


Het biologische fruit wordt geleverd en verzonden met de eigen vrachtwagens. 

Voor meer informatie: 
Jörn Rolker
Rolker Ökofrucht GmbH
Osterladekop 5
D-21635 Jork, Duitsland
Tel.: +49 4162 91389 162
[email protected]  
www.rolker.com  

Publicatiedatum: