Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruim 5.000 teeltbedrijven getroffen

Meer dan 7.000 km2 overstroomd in Emilia Romagna

"Uit een eerste raming blijkt dat minstens 5.000 teeltbedrijven schade hebben geleden door de overstromingen in Emilia Romagna in de afgelopen dagen. De totale schade loopt in de miljarden", zegt Ettore Prandini, nationaal voorzitter van de Italiaanse brancheorganisatie Coldiretti.

Weerkundige Pierluigi Randi spreekt van ongeveer 7.000 km2 overstroomd gebied in de regio. De gegevens van de ramp die de regio Emilia Romagna trof, van de provincie Modena tot de provincie Rimini, zijn indrukwekkend.

Schade aan de perenboomgaard van Gianluca Balzani

"Mijn perzikboomgaard is volledig verwoest door de kracht van het water van de rivier de Ronco in Fratta Terme, in de provincie Forlì-Cesena”, zegt teler Gianluca Balzani. “De perenboomgaard is gedeeltelijk beschadigd. Wij telers zitten aan de grond. Natuurlijk gaan we alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om onze teeltbedrijven te herstellen, maar het noodweer is echt catastrofaal geweest. Zonder hulp van de overheid komen we er niet."

Ook in de heuvels is de schade enorm. Manuele Malavolti, een kiwiteler in Modigliana (Forlì-Cesena) is ontroostbaar. "Onze stad is nagenoeg geïsoleerd. Ik kan niet eens de moed bijeenrapen om te gaan kijken naar de schade aan mijn bedrijf dat hier even verderop ligt. Maar ik weet nu al dat die enorm zal zijn, want de beek stroomt naast mijn percelen. Er zijn overal aardverschuivingen, de wegen zijn vernietigd en enkele bruggen zijn meegesleurd door het water."

In Cesena ligt het zwaarst getroffen teeltgebied tussen de gehuchten Ronta en Bagnile. Quinto Fantini woont niet ver van de rivier de Savio en hier stond het water tot 2 meter hoog. Alle boomgaarden in de buurt stonden onder water. 

Publicatiedatum: