Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

John Arink speecht tijdens protest bij Rabobank

"Rabobank met hun slogans, het is niks anders dan greenwashing en windowdressing", sprak John Arink dinsdagavond bij een actie van Extinction Rebellion Landbouw bij het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. Ruim vijftien actievoerders verstoorden de vergadering van certificaathouders die op dat moment aan de gang was. Aan het einde van de vergadering vroegen vrijwilligers van Milieudefensie of de bank beleid gaat maken dat in lijn is met het Parijsakkoord. Het antwoord van de bank bleef volgens Extinction Rebellion vaag. Milieudefensie dreigt met een rechtszaak en gebruikt het 'groengewassen antwoord' van de bank in hun juridische vooronderzoek.

Voor de deur van het kantoor was er een protest met honderden mensen en een podiumprogramma met diverse sprekers, waaronder biodynamische veehouder John Arink, mensenrechtenactivist Raki Ap en actrice Carice van Houten. Boer John Arink riep op tot overheidsbeleid dat boeren, natuur en burgers daadwerkelijk helpt: “Ik kan natuurinclusief boeren, zonder schulden bij een grote bank, door die paar procent van de bevolking die heel bewust koopt. Maar ik gun dat alle boeren en daarvoor heb je de overheid nodig.” 

Volgens de actievoeders gebruikt De Rabobank verschillende greenwashing tactieken zodat het lijkt alsof ze actie ondernemen op het vlak van klimaat en de landbouwtransitie, terwijl ze in feite hun business-as-usual voortzetten. Rabobank wordt als financier van 85 procent van de Nederlandse landbouw een sleutelspeler in het vervuilende voedselsysteem genoemd. "Alleen door de Rabobank verantwoordelijk te houden voor haar vernietigende daden, kan een echte en eerlijke landbouwtransitie in gang worden gezet", aldus Extinction Rebellion Landbouw, die al twee jaar campagne voert tegen de Rabobank.

 

 

 

Publicatiedatum: