Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Natyra hoop in bange dagen voor biologische appelseizoen

"Biologische appelmarkt heeft niet dezelfde opleving als de conventionele"

Tholen - Waar het seizoen bij de conventionele Belgische appelen relatief positief lijkt te eindigen, blijven de biologische appelen achter. Net als op de conventionele appelmarkt is het een moeizaam jaar geweest voor het biologische aanbod. "De biologische appelmarkt heeft niet dezelfde opleving als de conventionele helaas", vertelt Gerard Kenens van biologisch teeltbedrijf Verken Bio Deli-Vers.  

De blikken worden nu echter langzaamaan gericht op het veelbelovende Natyra-ras dat nu in de markt komt. "Traditioneel starten we hiermee na Pasen, maar we zijn dit jaar pas net van start gegaan, waardoor het aanbod nog zeer beperkt is. Bovendien loopt het vooralsnog heel rustig."

Gunther De Vadder, bio-specialist bij de BFV, beschreef het ras al eens als een oplossing voor de problemen voor de biologische appelen. "Het is een appelras dat minder opbrengt, maar verkoopt voor een hogere prijs. We kiezen er bijvoorbeeld ook bewust voor om de Natyra na de Jonagold te vermarkten, omdat je daar in volle Jonagold-periode een 30 procent hogere prijs voor kan maken dan voor de Jonagold. Wanneer meer telers zich inzetten om een groot gedeelte van dit Natyra-ras te planten, zou je de markt kunnen reguleren, omdat er simpelweg te veel Jonagold is", zo legt hij uit. "Het is het enige ras dat het einde van het seizoen haalt zonder smaakverlies. Hij is niet makkelijk te telen, maar is heerlijk van smaak en houdt zich dus goed in bewaring." 

Ook Gerard, die zijn fruit via de BFV vermarkt, is nu dus gestart met de Natyra, maar de grotere volumes laten nog even op zich wachten. "We hebben nog veel Jonagold te verkopen, dus richten we ons daar eerst op. Er was even angst dat we de Jonagold niet kwijt zouden raken met de beperkte consumptie gedurende het seizoen, maar gelukkig lijken alle voorraden rond juni weg te zijn. Het nadeel is dat er nog wel wat partijen zijn waar al veel rot in zit, maar het is positief dat we niet met een 'vieze' markt blijven zitten naar komend seizoen."

"Wat betreft de Natyra is de smaak, naar mijn mening, ongeƫvenaard. Ze zien er echt mooi uit; de maat is goed en we hebben dit jaar tussen de 30 en 40 ton kunnen plukken, wat uitstekend is", vervolgt Gerard "Alleen zijn er veel jonge aanplanten, waardoor het aanbod nog niet enorm groot is. Bovendien willen we ze gedurende een langere periode beleveren, zodat het niet binnen een paar weken weer verdwenen is. Vooralsnog gaat het dus in een rustig tempo, maar ik zie het daarmee wel goed komen. Onze grootste afnemer is Delhaize en die beginnen pas binnen enkele weken, waarna hij goed opgepikt zal worden."

Wel ziet de Gerard dat, net als bij het conventionele hardfruit, de nieuwe oogst wat later zal zijn dan vorig jaar. "We lopen op het moment zo'n 10 dagen achter op vorig jaar. Vorig jaar startte we bijvoorbeeld begin augustus met de pluk van de Qtee peren, maar kijkend naar de bloeiperiode wordt dat nu geschat op 15 augustus. Vervolgens zullen we vanaf begin september starten met Conference. Echter was vorig jaar een bijzonder vroege oogst, dus vergeleken met andere jaren is het een normale start van het nieuwe seizoen. Een seizoen dat hopelijk voor het biologische hardfruit iets beter zal verlopen. We wachten af."

Voor meer informatie:
Gerard Kenens
VerKen Bio Deli-Vers
Zilveren-Helmenstraat 74
3545 Loksbergen
+32 474199809

Gunther De Vadder
De Belgische Fruitveiling
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - Belgiƫ
+32 11 69 34 11
[email protected]   
www.bfv.be