Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frisdrank krijgt meer diepgang met echte ingrediënten

Tholen - De Amsterdamse Frisdrank Fabriek is sinds kort Skal-gecertificeerd. Bij deze stadsbottelarij maken ze er een sport van om onderscheidende frisdranken met 'echte' ingrediënten te ontwikkelen en te produceren. Niet alleen voor hun eigen frisdrankenlijn, maar juist vooral voor andere partijen.

"Wij vinden het heel fijn om ook anderen verder op weg te helpen. Een hoop van de door ons opgedane kennis sluit goed aan bij waar steeds meer bedrijven nu naartoe willen. Wij willen de kennis delen, zodat zoveel mogelijk producenten weer leren om echte ingrediënten te gebruiken. Iedereen die meer de natuur terug in zijn product wil krijgen, maar wel bepaalde technologische vereisten heeft, mag ons bellen", vertelt Tim de Hoon, eigenaar van de Amsterdamse Frisdrank Fabriek.

Tim in de fabriek, klaar om aan de slag te gaan met de productie van de variant 'Komkommer suikervrij'. 

Tim geeft aan dat ze de eigen frisdrankenlijn meer als het visitekaartje van het bedrijf zien. "Daarmee laten we zien wat we kunnen en wat we leuk en interessant vinden. Wij zien onszelf voornamelijk als een technologisch bedrijf. Wij produceren juist ook veel voor anderen en specialiseren ons met name in echte ingrediënten. Bloemen en kruiden, maar we maken bijvoorbeeld ook paddenstoelextracten of extracten van ayurvedische wortelen. Die leren wij op zo'n manier te verwerken dat ze daadwerkelijk in een frisdrank gebruikt kunnen worden. Daar besteden een aantal mensen in ons bedrijf het grootste gedeelte van hun tijd aan. Als je veel met natuurlijke ingrediënten werkt krijg je een soort toolbox om te werken met producten met wat meer diepgang en gelaagdheid. Daarmee maken we volwassen frisdranken."

Een deel van de eigen frisdrankenlijn 

Hij omschrijft het team als een groep enthousiastelingen die allemaal om een bepaalde reden bij de Amsterdamse Frisdrank Fabriek aan de slag zijn gegaan. "Iedereen hier gaat voor een goede kwaliteit van leven en is dus ook blij met de dingen die ze creëren in hun werk. Eén van de dingen die ons drijft is dat we de hele keten willen uitdagen om weer hoogwaardige producten te gaan maken die iets bijdragen aan het welzijn van de consument."

De Amsterdamse Frisdrank Fabriek is in 2019 opgericht. "Ik ontdekte in mijn vorige werk dat ik meer met mensen en ingrediënten wilde werken in plaats van voor een merk. Ik vond het hele technologische stuk van frisdrank maken veel leuker." Hij merkt dat ze de wind inmiddels een beetje meekrijgen, op het juiste moment. "We zijn altijd trouw gebleven aan onze denk- en werkwijze en hebben daarbij veel kennis kunnen vergaren over de wat moeilijker te verwerken ingrediënten. Dat begint nu in het interesseveld van consumenten en dus bedrijven te komen." Tim geeft aan dat er best een grote kloof is tussen de conventionele industrie en ondernemers die vanuit passie of gezondheidsperspectief producten maken. "Dat ligt zover uit elkaar en dit willen wij eigenlijk dichter bij elkaar brengen."

Kleine stap
Tim vertelt dat de stap naar de Skal-certificering relatief klein was. "We werkten al lang met biologische ingrediënten voordat we ons keurmerk kregen, onze producten zijn er eigenlijk niet door veranderd dus. We vinden de kwaliteit van onze ingrediënten het belangrijkste, de officiële certificering was lang bijzaak. Het is erg fijn dat we nu ook voor anderen biologische frisdranken kunnen produceren."

Voor meer informatie:
Tim de Hoon
Amsterdamse Frisdrank Fabriek
Asterweg 18B
1031 HN Amsterdam
020 2101607
[email protected] 
www.amsterdamsefrisdrankfabriek.nl