Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sustainable Foods Summit over natuurvriendelijke voedingsmiddelen: 15 en 16 juni

Natuurpositief voedsel staat dit jaar bovenaan de agenda van de Sustainable Foods Summit Europe. Voor het eerst wordt tijdens de top gesproken over de kansen en uitdagingen bij de overgang naar duurzame voedselproductie-methoden die de biodiversiteit bevorderen. De top vindt plaats in Amsterdam op 15 en 16 juni.

De tweedaagse top begint met een openingskeynote over het herontwerpen van voedsel voor circulariteit. Hoe kan de voedselproductie worden aangepast zodat er een positieve impact is op de natuur, de producenten/telers en onze gezondheid? Welke oplossingen bieden biologische en regeneratieve landbouw? Welke ontwikkelingen zijn er met upcycling? Er zullen casestudies worden gegeven van voedselproducenten die de overstap maken naar duurzame voedselproductie.

Benaderingen om over te stappen op natuurpositieve voedselproductie zullen worden besproken. Tijdens de recente VN-biodiversiteitsconferentie (COP15) hebben 195 landen een historische overeenkomst ondertekend om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen en om te buigen, onder meer door tegen 2030 30% van het land en het water te beschermen. Natuurpositieve productie zal een belangrijke rol spelen bij het halen van deze ambitieuze doelstelling: landbouw- en voedselproductiesystemen waarbij de natuur wordt beschermd, beheerd en hersteld. Martine van Weelden, directeur van Capitals Coalition, zal de gevolgen van COP15 voor voedsel- en ingrediëntenbedrijven bespreken.

EcoTone
Stendert Krommendam, Chief People & Sustainability Officer bij EcoTone, zal het biodiversiteitsactieplan van het bedrijf delen. EcoTone, één van de toonaangevende biologische voedingsbedrijven in Europa, veranderde zijn naam in 2020 om zijn missie om ecosystemen te herstellen en te beschermen weer te geven. Het bedrijf is eigenaar van verschillende toonaangevende biologische en duurzame merken, waaronder Allos, Bjorg, Bonneterre, Clipper, Danival, Isola Bio, Kallø en Whole Earth.

Ontbossing
Er zullen ook details worden gegeven over de nieuwe EU-verordening inzake ontbossing. De nieuwe wet, die onlangs door het Europees Parlement is aangenomen, zorgt ervoor dat in de EU verkochte producten niet afkomstig zijn van ontboste of aangetaste grond. De verordening geldt voor vee, cacao, koffie, palmolie, soja en producten die van deze 'agricultural commodities' zijn gemaakt.

Fair to Nature-norm
Mark Varney zal uitleggen hoe de Fair to Nature-norm landbouwers ertoe aanzet biodiversiteitsvriendelijke praktijken toe te passen. Fair to Nature is geïntroduceerd door de Royal Society For The Protection of Birds en is het eerste ethische label dat zich volledig richt op natuurpositieve voedselproductie in het Verenigd Koninkrijk. Deskundigen uit de sector zullen deelnemen aan een paneldiscussie over het aanmoedigen van natuurpositieve productie en het stimuleren van de vraag van de consument naar dergelijke producten.

Regeneratieve landbouw
Op de Sustainable Foods Summit zal ook aandacht worden besteed aan regeneratieve landbouw. Philippe Birker, medeoprichter van Climate Farmers, zal spreken over de implementatie en schaalvergroting van de overgang naar regeneratieve praktijken. De missie van zijn organisatie is het opbouwen van de infrastructuur om regeneratieve landbouw in Europa op te schalen. Andere sprekers zullen ingaan op ingrediënten van regeneratieve landbouw en marketingkwesties.

Toekomst van milieu-etikettering
Joanna Wierzbicka, adjunct-directeur van IFOAM Organics Europe, zal spreken over de toekomst van milieu-etikettering. Naarmate het aantal milieukeurmerken op levensmiddelen toeneemt, ontstaat er verwarring over de betekenis ervan en over het milieueffect van producten. Er is een groeiend debat over de methodologie die wordt gebruikt om producten te beoordelen aan de hand van programma's zoals Eco-Score. Tegelijkertijd wil de Europese Commissie grenzen stellen aan de milieukeurmerken die op de markt mogen komen. Zij is van plan particuliere systemen alleen goed te keuren als zij hogere milieudoelstellingen hebben dan de bestaande systemen op de markt. Zij stelt ook voor alle nieuwe publieke regelingen (nationaal of regionaal) te verbieden.

Upcycling
'Upcycling' is een andere opkomende sector in de duurzame voedingsindustrie. Het besef groeit dat afvalingrediënten uit de voedingsindustrie kunnen worden gevaloriseerd. Het opzetten van toeleveringsketens en het op de markt brengen van dergelijke producten zijn echter belangrijke kwesties. Er zullen casestudies worden gegeven van bedrijven die geüpcyclede ingrediënten in hun producten gebruiken. Robert Wilson, medeoprichter van Toast Ale, zal laten zien hoe zijn bedrijf bier maakt van broodafval. De in Londen gevestigde brouwerij verkoopt haar bier aan meer dan 1.000 detailhandelaren en heeft onlangs een investering van 2,3 miljoen euro gedaan om haar milieueffecten te verminderen en haar duurzaamheidsprojecten uit te breiden.

Over de Sustainable Foods Summit
Sinds 2009 besteedt de Sustainable Foods Summit aandacht aan belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en milieukeurmerken in de voedingsindustrie. De top vindt nu plaats in de belangrijkste geografische regio's van de wereld: Noord- en Latijns-Amerika, Europa en Azië-Pacific. De Europese editie van de Sustainable Foods Summit vindt plaats in het Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre op 15-16 juni.

Klik hier voor meer informatie. 

Publicatiedatum: