Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands aanjaagprogramma start- en scale-ups door tot 2026

Het kabinet gaat nog 3 jaar (2023-2026) langer door met het aanjaagprogramma voor een sterk startup- en scale-up ondernemingsklimaat in Nederland: Techleap.nl. Het kabinet kent 15 miljoen euro toe. 

Het ministerie van EZK doet daarnaast directe publieke investeringen in jonge groeibedrijven via bijvoorbeeld het Deep Tech Fund (€ 250 miljoen samen met InvestNL), Dutch Future Fund (€ 300 miljoen samen met InvestNL en het Europees Investeringsfonds), maar ook indirect via Nationaal Groeifonds projecten, zo maakte minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) donderdag aan de Tweede Kamer bekend.

Evaluatie positief
Het ministerie van EZK en andere organisaties hebben in 2015 (StartupDelta en vervolgens Techleap.nl) het initiatief genomen om te zorgen dat start-ups en scale-ups collectief in Nederland een betere toegang hebben tot kapitaal, markten, kennis en een netwerk krijgen om samenwerking, innovatie en uiteindelijk groei van ambitieuze technologiebedrijven mogelijk te maken. Deze bedrijven ontwikkelen producten of bieden diensten aan voor bijvoorbeeld de energietransitie, mobiliteit, biotechnologie, nanotechnologie, digitale (financiële) platforms, quantum, gezondheidszorg, circulariteit van grondstoffen en producten.

Minister Micky Adriaansens (EZK) heeft het programma door een extern bureau laten evalueren. Daaruit blijkt dat het Nederlandse startup- en scale-up-klimaat substantieel is verbeterd in 8 jaar tijd. En dat er nog meer mogelijk is. Zoals bij het doorontwikkelen van hoogwaardige technologische kennis in producten en diensten: zogenoemde deep tech. En door nog meer te richten op groeibedrijven die de grootste maatschappelijke uitdagingen aanpakken zoals gezondheid, klimaat, energie en digitalisering.

Ruim 10.000 startups
Volgens de laatste Genome Ranking uit 2022 staat Nederland nu op positie 14 wereldwijd als het gaat om het start-upklimaat, 1e in de Europese Unie (nog voor Berlijn, Duitsland) en totaal 2e in Europa na Londen (Verenigd Koninkrijk).

Er zijn in Nederland ruim 10.000 startups waaronder meer dan 10 met een waarde van boven de 1 miljard dollar. De Nederlandse sector is goed voor ruim 135.000 techbanen. Onder de meer dan 10.000 startups bevinden zich ongeveer 1.400 zogenoemde deep tech bedrijven: kennisintensieve startups die hoogwaardige (technologische) kennis vanuit bijvoorbeeld universiteiten combineren met onderzoek, ontwikkeling en productie.

Bron: Ministerie van EZK

Publicatiedatum: