Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veehouderijdocent Frens Schuring neemt Weidegangtrofee in ontvangst

De wijze waarop graslanddocenten van Aeres MBO Dronten Warmonderhof en de andere Aeres MBO's in Emmeloord, Leeuwarden en Barneveld, weidegang inbedden in het onderwijs, en hoe Aeres Hogeschool met het lectoraat Grasland en Beweiding werkt aan weidegang, is beloond met de Weidegangtrofee 2023. Hun inzet op weidegang is van grote invloed op de houding die veel jonge melkveehouders ontwikkelen ten aanzien van weidegang en toekomstige melkveehouderij. Aeres Warmonderhof-veehouderijdocent Frens Schuring mocht op 20 april de trofee in ontvangst nemen.  

Zestig procent van de stemmen
Weidende koeien kenmerken het Nederlandse landschap. Zij maken de melkveehouderij zichtbaar en bepalen mede het beeld dat de maatschappij van de Nederlandse zuivelsector en haar producten heeft. In 2012 ondertekenden 83 organisaties, waaronder Aeres, het Convenant Weidegang, met als doel het niveau van weidegang te behouden zoals dat was in 2012. 

De toekenning van de trofee gebeurde tijdens de convenantsdag Weidegang waar ruim vijftig deelnemers uit het bedrijfsleven die binnen dit convenant werkzaam zijn, hun stem konden uitbrengen op de nominaties. Met ruim 60% van de stemmen kwam Aeres MBO als winnaar uit de bus. De andere genomineerden waren Pure Graze en NMV/LTO Nederland die zich respectievelijk inzetten voor het faciliteren van weidegang binnen toekomstige bedrijfssystemen, met onder andere kruidenrijke graslandmengsels, en het zonder vergunning mogelijk maken van weidegang.

Biologisch Weidebedrijf Dronten
Aeres onderzoekt weidegang vanuit het biologisch gerunde Weidebedrijf bij Aeres Farms in Dronten, waar de focus ligt op maximale weidegang en zoveel mogelijk melk uit gegraasd gras. De studenten van Aeres MBO Dronten Warmonderhof, dat aan de overzijde van de weg is gelegen, lopen behalve op het biodynamische veehouderijbedrijf van Stichting Warmonderhof, ook dagelijks praktijk bij deze biologische veehouderij. Er is daar 45 hectare grasklaverland beschikbaar. Daarnaast ontwikkelt het Praktijkcluster Dier van CIV Groen divers onderwijs- en cursusmateriaal over onder meer weidegang.

Voor meer informatie:
Aeres MBO Dronten Warmonderhof
Wisentweg 10
8251 PC Dronten
088 0205130
[email protected] 
www.aereswarmonderhof.nl 

Publicatiedatum: