Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Recordbedrag aan schade door extreem weer in Nederland

De schade door extreem weer in Nederland bedraagt in 2022 meer dat 886 miljoen euro, het hoogste bedrag aan verzekerde schade sinds 2007. Dit blijkt uit de jaarlijkse Klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat de monitor schades laat zien door bliksem, hagel, neerslag, overstroming, vorst en storm zien vanaf 2007 tot en met 2022. 

Februaristormen 
De grootste schade is veroorzaakt door de drielingstorm in februari: Eunice, Dudley en Franklin raasden over ons land en veroorzaakten recordaantallen schademeldingen. Dankzij waarschuwingen van het KNMI, Rijkswaterstaat en verzekeraars konden mensen preventieve maatregelen nemen. Desondanks zorgden de drie stormen voor een schadebedrag van ruim 714 miljoen euro. Dat is 214 miljoen meer dan eerder door het Verbond werd geschat.  

Bewustwording 
Algemeen directeur Richard Weurding: "Extreem weer kost de samenleving steeds meer geld. De impact van klimaatverandering is evident. Dus we moeten alles op alles zetten om Nederland klimaatbestendiger te maken. En dit begint bij bewustwording. Hoe voorkomen we schade, bouwen we veilig en hoe passen we ons aan? Alleen dan kunnen we op lange termijn de verzekerbaarheid voor mensen en bedrijven blijven garanderen." 

Early warning 
Om vroeg te kunnen waarschuwen, bouwt het KNMI aan een Early Warning Centre (EWC). Dit waarschuwingsadviescentrum geeft eerder en nauwkeuriger de plaats en tijd aan als er risico’s ontstaan door extreem weer. Bovendien laat het EWC zien wat de gevolgen kunnen zijn van een dergelijke situatie én wat mensen kunnen doen om zich beter voor te bereiden.

De World Meteorological Organization, een vooraanstaande internationale organisatie, meldde in maart van dit jaar dat early warning en preventie wereldwijd zelfs kunnen leiden tot een besparing van dertig procent aan schade veroorzaakt door extreem weer.

Impact
Klimaatschade zorgt namelijk voor veel ongemak, zo merkt Weurding: "Naast het verlies van bezittingen door bijvoorbeeld een hevige storm heeft dit ook emotionele impact, die we niet moeten onderschatten. Ik denk daarbij aan de valwind in Leersum (2021). In ongeveer dertig seconden werd in het dorp een spoor van vernieling achtergelaten. Daar hebben mensen nu nog last van.

Door vorig jaar op tijd te waarschuwen, zijn naar schatting tientallen miljoenen euro's en de daarbij horende ellende bespaard gebleven. Dat kan bijvoorbeeld al het veiliger (binnen) parkeren van voertuigen zijn, het tijdig vastzetten van schuttingen en het opruimen van voorwerpen die kunnen wegwaaien. Daarom werken we intensief samen met het KNMI."

Meerjarig beeld schade 
Er is een grillig schadeverloop de afgelopen jaren, met verschillende oorzaken. In 2021 waren de grote overstromingen in Limburg. Dit betrof een schade van 210 miljoen. In 2016 leidde extreem weer tot bijna 770 miljoen euro schade. Een hagelbui veroorzaakte met name in Noord-Brabant veel schade. Dat was het hoogste bedrag totdat vorig jaar de schade maar liefst ruim 886 miljoen euro bedroeg. 

Het Verbond van Verzekeraars heeft een toolkit opgesteld met preventietips en hulpmiddelen voor klimaatschade. Bekijk hier alle cijfers in de Klimaatschademonitor. 

Bron: Verbond van Verzekeraars  

Publicatiedatum: