Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Birgit Gutberlett,, Ökobo:

"Verkoopcijfers in natuurvoedingshandel gelijk aan 2019"

Tijdens de pandemie was er een grote hype rond biologische producten, niet in de laatste plaats biologische appels, maar die kwam abrupt tot stilstand door de oorlog in Oekraïne. "Consumenten kopen weer meer biologische producten, maar steeds vaker bij discounters. De verkoopcijfers in de natuurvoedingshandel zijn momenteel vergelijkbaar met die van 2019", zegt Birgit Gutberlett, directeur van de Duitse telersvereniging Ökobo.


Birgit Gutberlett-Geisinger op de Biofach 2023

Voorraad beschikbaar tot juli
"Wij leveren uitsluitend aan de natuurvoedingshandel. Dit jaar konden we goede volumes oogsten en opslaan. De kwaliteit bij de oogst was zeer goed, daarom hebben we over het geheel genomen een hoge packout. Het is echter zeker het vermelden waard dat ook lokale leveranciers lange tijd goede producten konden aanbieden. De opleving die we normaal gesproken in maart hadden verwacht, kwam pas later op gang." Naarmate de afzetperiode vordert, neemt de uitval door Gloeosporium sterk toe, afhankelijk van de rassen. Om het risico op Gloeosporium-vruchtrot, bewaarschurft en meer te verminderen, worden appels, afhankelijk van het ras, 40-50 seconden in water van 50-52°C gedompeld. "Bij rassen als Elstar, Gala en Topaz kan de uitval hierdoor worden teruggebracht van 30 procent tot minder dan 10 procent."

Toekomst van kleine natuurvoedingswinkels onzeker
"Tot op zekere hoogte vind je in supermarkten dezelfde appelen als in natuurvoedingswinkels. Maar eerlijkheidshalve moet je ook toegeven dat de logistiek in de retail veel beter gepositioneerd is. De handel in natuurvoeding moet hierop reageren en dienovereenkomstig handelen. De managers van kleine, door de eigenaar zelf gerunde biologische winkels zijn vaak al zo'n 50 tot 60 jaar oud en hebben de biologische sector mede opgebouwd en respectabel gemaakt. Het blijft de vraag hoe duurzaam dit bedrijfsmodel is. Maar degenen die zeker zullen blijven, zijn de biologische ketens."

Ökobo leverde vroeger appelen tot in Berlijn, maar verkoopt nu veel lokale producten. "Ons bezorggebied strekt zich nu uit tot het Ruhrgebied en de regio Frankfurt." In de natuurvoedingshandel worden vooral de maten 60-75 en 70-85 verkocht. "In het appelschap is er enerzijds een grote variatie, maar tegelijkertijd ook een zekere uniformiteit. Consumenten zijn geneigd voor kleinere appels te gaan. Maar ook in de biologische teelt moet door dunningsmaatregelen een redelijke vruchtgrootte worden bereikt, wat in de teelt gepaard gaat met een betere plukprestatie en dus een betere sorteerprestatie."

Goede verkoop van dure Natyra
"Clubrassen zijn niet van groot belang in de handel in natuurvoeding," zegt Birgit. "Natyra is een vrij ras dat zeer goed verkoopt. Het is zeer prijzig, maar je kunt een goede verkoop hebben zonder promoties. Volgens mij heb je die extreme rasdiversiteit niet nodig, want de consument geeft er toch alleen maar om dat de appel sappig en knapperig is. Alleen zal de een misschien meer rode appels prefereren, en de andere zuurdere of zoetere, enzovoort."

Er worden nog veel oude biologische rassen geteeld, hoewel de productie geleidelijk afneemt. "Maar we moeten kijken of we kunnen afstappen van het conventionele assortiment. Er wordt al gesproken over een paar nieuwe biologische rassen. Natyra verkoopt heel goed, maar is niet gemakkelijk te telen. We hebben meer tolerante of resistente rassen nodig die ook goed smaken en er goed uitzien.

Ökobo GmbH is een vereniging van oude biologische telers die hun productie 30-40 jaar geleden hebben omgeschakeld. "Vanwege onze bedrijfsstructuur zijn er op zich geen nieuwe bedrijven bijgekomen. Maar er is een zeer sterke interne groei geweest, waardoor individuele bedrijven hebben kunnen uitbreiden en land hebben kunnen toevoegen."

Voor meer informatie:
Birgit Gutberlett-Geisinger
Ökobo GmbH 
Ökologisches Bodenseeobst
Eckener Str. 34
88074 Meckenbeuren, Duitsland
+49 7542 9408754
[email protected]   
www.oekobo.de     

Publicatiedatum: