Onderzoek rond reductie ammoniakemissies in de biologische veehouderij

Binnen twee recent opgestarte onderzoeksprojecten gaan partners ILVO, Bioforum, en W. Govaerts & Co op zoek naar haalbare maatregelen om ammoniakemissies in de biologische varkens-, pluimvee- en herkauwerssector te verminderen.

In het RAMBIO-project ('Reductie van ammoniakemissies in de biologische veehouderij') ligt de nadruk op biologische kippen en varkens en voor een stuk ook geiten. ILVO trekt dit onderzoek. Melkvee, vleesvee, geiten en schapen komen aan bod in het CCBT-project ‘Ammoniakreducerende maatregelen voor biologische herkauwers in beeld’ onder leiding van W. Govaerts & Co.

Samen met de veehouders wordt onderzocht welke bestaande en nieuwe maatregelen en technieken effectief, haalbaar en betaalbaar zijn binnen een biologische bedrijfsvoering. Nadruk ligt op brongerichte maatregelen die passen binnen een systeemaanpak en een toetsing aan het biolastenboek doorstaan. De onderzoekers baseren zich op literatuur, expertise en lopend onderzoek in binnen- en buitenland. Ook de bestaande maatregelen van de PAS- en AEA-lijst zullen gescreend worden op toepasbaarheid in de biologische varkens-, pluimvee- , schapen-, geiten-, en rundveehouderij. Aftoetsing aan inzichten, ervaringen en ideeën vanuit de veehouderijpraktijk is cruciaal. Bioforum zal instaan voor de terugkoppeling met de varkens- en pluimveesector en voor aftoetsing van de maatregelen aan de biologische wetgeving en principes. W. Govaerts & Co doet hetzelfde voor de herkauwersectoren (melkvee, vleesvee, geiten, schapen).

Klik hier voor meer informatie

Bron: CCBT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.