Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boeren werken nog eens vijf jaar aan vlindermonitoringproject BIMAG

Minister Van der Wal telt eerste boerenvlinders van het seizoen bij bio-melkveehouder

Het is voorjaar en dat betekent dat de eerste vlinders weer op het boerenland te zien zijn. Boeren door het hele land tellen al vier jaar dag- en nachtvlinders op hun erven en percelen om de insectenstand te monitoren. Dit project (BIMAG) is nu met vijf jaar verlengd. Aanleiding voor minister Christianne van der Wal (natuur) om op werkbezoek te gaan bij één van de huidige deelnemende boeren. Ze bracht een bezoek aan bio-melkveehouder Roel van Buuren op Boerderij Landlust in Maasland.

"Dat boeren op hun eigen terrein vlinders tellen is erg belangrijk", vertelt projectleider Lisa Ligtermoet van boerenorganisatie LTO Noord. "Je ziet met je eigen ogen welke maatregelen voor biodiversiteit werken en wat er leeft op je eigen perceel." Het telseizoen van BIMAG is dit voorjaar weer gestart. Nu het project BIMAG met vijf jaar is verlengd, kunnen er straks meer betrouwbare uitspraken worden gedaan over de ontwikkeling van de vlinderpopulatie op het boerenland.

Eerste telling
Bio-melkveehouder Roel van Buuren uit Maasland doet samen met twee vrijwillige tellers ook zijn eerste telling dit jaar. Een emmer met een klein lichtje trekt ’s nachts vlinders aan. Samen met minister Van der Wal liep hij langs de uitgezette emmers. Hier hebben Roel en de vrijwilligers meer kunnen vertellen over het telproces en het belang van het monitoren van vlinders.

De minister reageerde blij te zijn dit project te kunnen ondersteunen met nog eens vijf jaar: "Het is goed dat daar onderzoek naar gedaan wordt op allerlei boerenbedrijven door het hele land." In dit onderzoeksproject werken LTO Noord, BoerenNatuur en De Vlinderstichting samen, "wat echt uniek, maar ook heel belangrijk is om inzicht te krijgen hoe het met de vlinderstand gaat op het platteland", gaf de minister aan. "Ik vind het belangrijk dat de natuur overal een plek kan hebben en daarom ook bevorderd wordt op het boerenland. Het project BIMAG draagt daaraan bij en ik hoop dat nog veel boeren zich bij BIMAG gaan aansluiten!"

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum: