Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boeren roepen burgers weer op om poep en plas te doneren

Nederlandse boeren roepen burgers op om op 13 mei aanstaande hun poep en plas bij hen in te komen leveren. "In Nederland willen wij een kringlooplandbouw realiseren, maar in ons systeem zit een groot lek: onze eigen poep en plas spoelen we namelijk door de wc. Daarmee gaan kostbare nutriënten verloren die een boer nodig heeft om duurzaam voedsel te verbouwen. Dat is absoluut niet toekomstbestendig. Onze Shit is wat we nodig hebben om deze Shit op te lossen. We moeten onszelf terugplaatsen in de voedselkringloop. Zo zijn we niet alleen voedsel consumenten maar ook poep producenten", aldus Fides Lapidaire, één van de initiatiefnemers van de actie. 

Vorig jaar werd de 'Give a shit-actie' ook georganiseerd. Toen deed er in elke provincie een boer mee. Dit jaar groeit het aantal boeren met een rap tempo. Tot de deelnemende boeren behoren ook meerdere biologische boeren. Fides: "Een diversiteit aan boeren ziet de noodzaak om hun land op een andere manier te voeden. Of je nou een agro-ecologische boer bent of reguliere veehouderij hebt, allen begrijpen de logica van het volwaardig rondzetten van onze voedselkringloop. Daarnaast leggen we weer de verbinding tussen burger en boer: een waar wederkerige afhankelijkheid zichtbaar is. Wij,  als mens, zijn een onmisbare schakel in het produceren van ons voedsel en het verzorgen van de bodem."

"Bij ons op Burgerboerderij de Patrijs gaan we zelfs een stapje verder", zegt Johannes Regelink. "Op 13 mei krijg je korting op jouw boodschappen als jij een boodschap achterlaat. We hebben uitgerekend wat jouw toiletbezoek waard is, die eerlijke prijs krijg je als korting."

Op www.giveashit.eu staat waar de burgers op 13 mei aanstaande hun poep en plas kunnen afgeven. De poep en plas moet wel medicijnvrij zijn. Als het verwerkt is tot compost is het een schoon product, maar op het moment: hoe schoner, hoe beter. 

Door 'Give a shit' vorig jaar is er een motie aangenomen van Derk Boswijk die wil onderzoeken hoe menselijke mest kan worden toegevoegd aan de voedselkringloop. "Dit jaar vragen wij aandacht om invulling te geven aan deze motie en het ook echt waar te maken. Een samenlevingsinclusieve kringloop: waar boer en burger, stad en land, elkaar ontmoeten!"

De actie wordt georganiseerd door Stichting Rondgang (Broodje Poep), Stichting Symphony of Soils.

Voor meer informatie:
Fides Lapidaire
06 12865190
[email protected] 
www.giveashit.eu 

Publicatiedatum: