Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU en Tradin Organic stimuleren regeneratieve biologische cacaoproductie in Sierra Leone

Tradin Organic heeft het startschot gegeven voor een project van 2,5 miljoen met steun van de EU om haar duurzame cacaoproject in Sierra Leone uit te breiden. In de komende drie jaar zullen het bedrijf en zijn consortium van partners werken aan het voorkomen van ontbossing en het verbeteren van het levensonderhoud van cacaoboeren door de verdere opbouw van regeneratieve agroforestry systemen.

Tradin Organic's lokale Technical Assistance Manager in Sierra Leone, Mustapha Bull, ondertekende het contract met Gerald Hatler (namens de Europese Unie).

Tradin Organic heeft wereldwijd 500 mensen in dienst en exploiteert meerdere fabrieken, waaronder een cacaoverwerkingsfabriek. In Sierra Leone werkt een team van 60 mensen nauw samen met lokale partners en internationale experts om technische bijstand te verlenen aan meer dan 30.000 kleinschalige boeren. Tradin heeft steun ontvangen van de RVO FBK en FVO fondsen en verschillende klanten zoals Navitas Organics en Herza Schokolade.

De afgelopen jaren maakten deze partnerschappen een Agroforestry Project met Ecotop en een Child Protection Program met Child Fund mogelijk. Deze twee projecten worden nu samengevoegd en dankzij een subsidie van 1,85 miljoen euro van de delegatie van de Europese Unie in Sierra Leone kan het consortium zijn werkzaamheden en impact uitbreiden.

"Hoewel niet altijd zichtbaar voor de consument, spelen cacaoproducenten zoals Tradin een cruciale rol bij het garanderen van chocoladeproducten in de schappen eerlijk en duurzaam worden gemaakt. De meeste merken hebben geen directe toegang tot boeren en vertrouwen op partners zoals wij om de beste cacaobonen te verkrijgen op een manier die een positieve impact heeft op de bodem, de biodiversiteit en de boeren. Door digitalisering tot op het veld van de boer kunnen we nu merken helpen deze impact aan de consument te laten zien", legt Anne Floor van Dalfsen uit. Anne Floor is Tradin Organic's Sustainability Manager.

Sierra Leone, dat nog steeds herstellende is van de gevolgen van een burgerconflict en een Ebola-uitbraak, is in vergelijking met Ivoorkust en Ghana een kleine exporteur van cacao, maar uniek omdat het allemaal biologisch is. Dat betekent dat er geen chemische meststoffen of pesticiden worden gebruikt en dat de boeren de bodem en de biodiversiteit beschermen. Om de productiviteit en de bestaansmiddelen te verhogen en tegelijk de natuur en de biodiversiteit te beschermen, organiseren Tradin en zijn partners inkoop, opleiding, verdeling van zaailingen en gemeenschapsprojecten via een fijnmazig netwerk van 153 Farmer Field Schools en 57 door boeren geleide microbanken (VSLA's). Het EU-project zal dit werk opschalen en een nieuwe inkomstenstroom voor de boeren uit koolstofvastleggingskredieten verkennen.

Sinds Tradin in 2015 begon met de ontwikkeling van zijn activiteiten in Sierra Leone, zag het een gestaag groeiende belangstelling van biologische, natuurlijke en op gezondheid gerichte merken en retailers in heel Europa en de VS. Om aan de behoeften van de Amerikaanse markt te voldoen, werd het sourcingproject Regenerative Organic Certified (ROC). Deze nieuwe standaard voegt de biologische en Fairtrade normen samen en gaat verder, en wordt gesteund door bedrijven als Patagonia. Dankzij de langetermijnverbintenissen van Tradin Organic en de aanwezigheid in Sierra Leone kunnen klanten er zeker van zijn dat hun inkoop het milieu en de gemeenschappen achter de ingrediƫnten ondersteunt - en kunnen consumenten chocoladeproducten kopen waar ze zich goed bij voelen.

Voor meer informatie:
Tradin Organic
Stationsplein 61-65
1012 AB Amsterdam
020 4074499
[email protected] 
www.tradinorganic.com 

Publicatiedatum: