Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Reddingsactie gaande voor Demeter pastinaken

Tholen - Bij biodynamisch landbouwbedrijf GAOS lag nog 15 ton pastinaken in de schuur. Aanleiding voor Hofweb om hun boer te helpen. Zowel GAOS als Hofweb hebben de prijs flink laten zakken en beperken hun marge, zodat het voor de Hofweb-klanten extra aantrekkelijk is om ze per zak van 2,5 kilo te kopen. "De eerste week waren we in ieder geval al ruim 2.000 kilo kwijt. Vaak ga ik er zonder verwachting in. We gaan het gewoon proberen. De boeren van GAOS waren al heel blij met dit eerste resultaat. De realiteit is dat die 15 ton waarschijnlijk toch niet op komt, maar we kijken graag wat we er nog van kunnen maken. Het is ook altijd leuk om wat bewustzijn de wereld in te slingeren", vertelt Lambertus Zijlstra, directeur van Hofweb.nl.

Lambertus was vorige week maandagochtend onderweg naar GAOS om de test-soepen die de KleinsteSoepfabriek van de pastinaken van GAOS maakte te laten proeven aan de boeren. "We zijn namelijk met de KleinsteSoepfabriek ook bezig om er soep mee te maken. Het leuke is dat Michel zelf totaal geen fan is van pastinaaksoep, maar hij ziet het als een mooie uitdaging om er iets heerlijks van te maken. De eerste resultaten zijn erg positief."

Klaas-Jan Stikma vertelt namens het in Swifterbant gevestigde GAOS dat ze het ontzettend fijn zouden vinden om nog zoveel mogelijk pastinaken voor een mooie prijs te kunnen verkopen in plaats van dat ze het veevoer in gaan. Ze hebben dus nog volop pastinaken, terwijl de nieuwe oogst alweer wordt gezaaid. "We raken ze sowieso niet allemaal kwijt, er zijn gewoonweg nog teveel in de markt. Momenteel liggen ze in de koeling, dus dat kost ook nog eens extra energie en geld. Ze zijn nog steeds prachtig en heerlijk, daar ligt het niet aan."

GAOS ontvangt 0,70 euro per kilogram, in totaal per 2,5 kilogram dus 1,75 euro. Hofweb krijgt daar 0,30 euro bij voor de (symbolische) handelingen. BTW er bovenop en zo komen ze op een prijs van 2,25 euro per zak van 2,5 kilogram pastinaken van Demeter-kwaliteit. Hofweb deelt ook verschillende recepten, waardoor ze de klanten wat inspiratie geven om aan de slag te gaan met de oeroude wortel.

Duizenden kilo's Pinova appels gered
Onlangs heeft Hofweb.nl een soortgelijke actie gevoerd om 17.000 kilo Pinova appels te redden van de verwerkingsindustrie. Lambertus: "Dat is natuurlijk toch wel wat makkelijker dan de pastinaak. Een appel deel je zo uit en is toch wat aantrekkelijker om zo op te eten. We zijn benieuwd of mensen nog een keer een zak kopen als ze er vorige week al een hebben gekocht."

Voor meer informatie:
Lambertus Zijlstra
Hofweb
Professor Zuurlaan 23
8256 PD Biddinghuizen
06 46271893
[email protected] 
www.hofweb.nl