Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dorus Heeren, Heereco:

"Dankzij nieuw oogstsysteem kunnen we in de toekomst voor een aantrekkelijke prijs onze bio-paddenstoelen blijven aanbieden"

Tholen - Biologische paddenstoelenkwekerij Heereco heeft nagenoeg de hele paddenstoelenketen in eigen beheer. Zo beschikt Heereco over een eigen biologisch compostbedrijf, heeft het bedrijf in het Brabantse Uden een drietal kwekerijen die gezamenlijk zo'n 45-50 ton per week produceren en beschikt het bedrijf ook nog eens over een eigen gecertificeerde (FSSC en bio) drogerij waar het grote volumes biologische champignons kan drogen.

"Zo kunnen we onze klanten het hele jaar door bedienen met witte champignons, kastanjechampignons en portabella's, zowel vers als gedroogd", vertelt Dorus Heeren. Leveranciers in de directe omgeving maken het pakket compleet met biologische oesterzwammen, shiitake en andere biologische paddenstoelen. De afzet vindt plaats richting groothandel en retail in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië.

Nieuwe kwekerij geopend
Heereco bestaat dit jaar 52 jaar en startte als traditionele kwekerij, maar al gauw zocht Jos Heeren - de vader van de huidige eigenaren Jeffrey en Dorus - naar mogelijkheden om specifieke markten te bedienen. Zo werden er bijvoorbeeld eind jaren ’90 witte flats geteeld voor de Engelse markt en vervolgens portabella’s. in 2005 zijn de gebroeders omgeschakeld naar biologische champignonteelt. "In de loop der jaren hebben we als er vraag bijkwam steeds de productie bijgeschakeld. Vorig jaar hebben we de nieuwste kwekerij geopend."

Toch is het niet zo dat de afzet van biologische paddenstoelen altijd vanzelf gaat. Situaties zoals Corona en de energiecrises hebben voor flinke schommelingen in de consumptie geleid. Vooral de energiecrises heeft ervoor gezorgd dat een groep consumenten minder snel kiest voor biologisch product. "Dit is begrijpelijk, maar tegelijk ook erg jammer, want biologische producten zijn niet of nauwelijks meegegaan in de prijsstijgingen waarmee we het laatste jaar geconfronteerd werden. Gelukkig zien we op dit moment wel weer meer stabiliteit in de vraag ten opzichte van een jaar geleden. Op langere termijn blijven wij wel alle vertrouwen hebben in de bio-afzet."

Gecertificeerde drogerij
Sinds eind 2016 heeft Heereco ook een eigen gecertificeerde drogerij waar grote volumes biologische paddenstoelen verwerkt kunnen worden. Deze lang houdbare producten kunnen onder meer gebruikt worden in bijvoorbeeld soepen of sauzen. "Dit is een duurzame oplossing doordat hierdoor paddenstoelen waar erg veel tijd, energie en grondstoffen zijn gestopt uiteindelijk geconsumeerd worden. Ook transport en opslag van gedroogde champignons is een stuk duurzamer omdat ze meerde malen minder plek innemen dan een verse of anders geconserveerde variant. Ook zorgt de drogerij ervoor dat je de kosten van champignons, die je op sommige momenten niet kunt verkopen, kunt beperken. Dit is weer voordelig voor de uiteindelijke prijs waarvoor biologische champignons aan consumenten verkocht kunnen worden."

Het aantal Nederlandse paddenstoelentelers is de laatste jaren in rap tempo afgenomen. "Ik denk dat er maar een 75 tot 100 telers zijn en schrik er niet van als daar binnen enkele jaren maar de helft van over is. Veel telers zijn al wat ouder en hebben geen opvolging, het is daarom ook jammer dat hiermee veel kennis en ervaring uit de sector verdwijnt", aldus Dorus. Heereco heeft met meer dan 50 jaar ervaring en met de jonge aanwas binnen het familiebedrijf hebben ze er alle vertrouwen in dat ze in de toekomst de markt van goede biologische paddenstoelen kan blijven voorzien. 

Oogstsysteem geschikt voor robots
Heereco heeft de blik op de toekomst gericht. Automatisering vormt hierbij een belangrijke speerpunt. "In de vorig jaar gebouwde kwekerij werken we met het nieuwe oogstsysteem van de Christiaens Group uit Horst. Dit was een flinke investering, maar we verwachten hiermee wel een significante arbeidsbesparing te realiseren. Wij hebben veel vertrouwen in deze vernieuwende techniek, mede door positieve resultaten die in de afgelopen periode gerealiseerd zijn. Automatisering en robotisering zijn noodzakelijk om de almaar stijgende arbeidskosten op te vangen en daarmee in de toekomst zo veel mogelijk mensen de kans te geven om biologische champignons te kunnen (blijven) eten."

Voor meer informatie:
Dorus Heeren
Heereco BV
Goordonksedijk 26
5406 NX Uden
+31 (0)6 27026078
[email protected]
www.heereco.nl