Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Een prachtig voorbeeld van een lokale kringloop"

Mestoverschot? Niet in de biologische sector

"Onze biologische mest heeft waarde en is onmiskenbaar onderdeel van de kringloop." Varkenshouder Ruben Exterkate en akkerbouwers Winny en Arjen van Buuren gaan met De Groene weg in gesprek over hun samenwerking voor een lokale biologische kringloop. 

Tijdgeest
"Ik had altijd de ambitie om het bedrijf van mijn ouders uit te breiden", vertelt Ruben. "Dus in eerste instantie maakten we na de bedrijfsovername plannen om 3000 zeugen te houden. Vier keer zo veel als eerst. We zetten de plannen in gang en kregen een vergunning. Maar ik twijfelde steeds meer. Was dit wat ik wilde? Paste het wel in de huidige tijdsgeest? Iemand wees me in die tijd op 'biologisch' en hoewel ik het eerst heb weggewuifd, sprak het idee dat je produceert op basis van vraag me aan."

Bijproduct
Na een intensieve omschakeling opende Ruben in 2022 officieel de stallen van zijn biologische varkenshouderij. Ruben: "Ik was in die eerste periode vooral bezig met mijn varkens. Ik had er bijvoorbeeld nog niet echt over nagedacht waar mijn mest heel ging. Mest was voor de omschakeling naar biologisch altijd een lastig bijproduct, dat als kostenpost flink op mijn omzet drukte. Nu is dat helemaal omgedraaid. Omdat biologische akkerbouwers geen kunstmest gebruiken, zijn zij afhankelijk van biologische dierlijke mest. Nu heeft mijn mest dus opeens waarde en is het een erg belangrijk onderdeel van de kringloop."

Landgoed Twickel
De varkenshouderij van Ruben Exterkate is bijna volledig ingesloten door landgoed Twickel. Winny en haar man Arjen van Buuren zijn daar sinds 2020 pachters van circa 100 hectare akkers en weides die ze beheren in opdracht van de eigenaar. Winny: "Het pachten van een landgoed past perfect bij ons. Wij vinden het belangrijk om iets na te laten aan toekomstige generaties. Als pachter van een landgoed kan dat."

"Uiteraard boeren we biologisch en verbouwen we het land op basis van natuurinclusieve principes, zoals aandacht voor biodiversiteit en bodemleven. Daarbij is de bodem ons belangrijkste bezit. We laten bovendien heel bewust zien dat het verdienmodel klopt, dat het 'uit kan'. Inmiddels pachten we land op drie landgoederen en werken we zoveel mogelijk vanuit een gemengd bedrijf met een gesloten kringloop. In ons teeltplan zitten veel granen zoals granen, quinoa, koolzaad en zonnebloemen. Deze producten zetten we af in een korte keten naar onder andere lokale restaurants, boerderijwinkels en bakkers. We verbouwen dus met name waar de lokale markt om vraagt. Niet alleen de ecologische waarde is belangrijk."

Werken vanuit een lokale kringloop
Winny: "Bij het telen van biologische gewassen, hoort het gebruik van biologische mest. Op landgoed Velhorst hebben we een gemengd bedrijf met eigen vee, maar op landgoed Twickel niet. Hier maken we voor onze akkers gebruik van de mest van het biologische varkensbedrijf van Ruben." Ruben: "Ik heb op een zeker moment maar gewoon een belletje gedaan naar Landgoed Twickel met de vraag of ze nog biologische mest nodig hadden. Het antwoord van Winny en Arjen was vrijwel meteen positief en het was daarmee zo geregeld! Nu liggen mijn varkens op het stro van landgoed Twickel en gaat mijn mest weer terug naar het landgoed. Een prachtig voorbeeld van een lokale kringloop."

Winny: "Nu hebben we vaste afspraken, gewoon mondeling zonder gedoe. Wij krijgen de vaste mest van Ruben voor op onze akkers en ons stro gaat weer in balen naar zijn varkens."

"En", vult Ruben aan, "ik wilde het stro liever in vierkante balen, waarop Winny en Arjen zelfs een speciale vierkante-balen-pers aanschaften. Ik kan me geen betere mest-afnemer wensen!"

Voor meer informatie:
De Groene Weg
Den Sliem 1
7141 JE Groenlo
0544 473260
[email protected]  
www.degroeneweg.nl  

Publicatiedatum: