Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Einde aan fast fashion: strengere regels tegen overmatige productie en consumptie

Textielproducten moeten langer meegaan en gemakkelijker te hergebruiken, te repareren en te recyclen zijn. Het vernietigen van onverkocht of ingeleverd textiel moet worden verboden en menselijke, sociale en arbeidsrechten moeten tijdens de productie worden gerespecteerd. Verder moeten er bindende doelstellingen en maatregelen voor de gehele levenscyclus van textiel komen. Dat zeggen Europarlementariërs die werken aan een voorstel om te zorgen dat textiel op een circulaire, duurzame en sociaal rechtvaardige manier wordt geproduceerd.

Dit milieucomité Europarlementariërs zeggen dat textielproducten die in de EU worden verkocht duurzamer moeten zijn, gemakkelijker te hergebruiken, te repareren en te recyclen, grotendeels gemaakt van gerecyclede vezels en vrij van gevaarlijke stoffen. Ze benadrukken dat textielproducten moeten worden geproduceerd met respect voor mensenrechten, sociale en arbeidsrechten, het milieu en dierenwelzijn in de hele toeleveringsketen.

Foto: Markus Spiske via Unsplash 

Snelle mode uit de mode halen
Om de overproductie en de overconsumptie van kleding en schoeisel aan te pakken, roept het comité de Europese Commissie en de EU-landen op om maatregelen te nemen die een einde maken aan 'fast fashion', te beginnen met een duidelijke definitie van de term "grote hoeveelheden kleding van mindere kwaliteit tegen lage prijzen". Consumenten moeten beter worden geïnformeerd om hen te helpen verantwoorde en duurzame keuzes te maken, onder meer door de invoering van een 'digitaal productpaspoort' bij de komende herziening van de ecodesignverordening.

Vermindering van emissies, water- en energieverbruik, meer inzameling en hergebruik
Europarlementariërs willen ambitieuze wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen om de uitstoot van broeikasgassen in de gehele levenscyclus van de textielsector te verminderen. Ze vragen de Commissie en de lidstaten om ervoor te zorgen dat productieprocessen minder energie- en waterintensief worden, het gebruik en vrijkomen van schadelijke stoffen te vermijden en de materiaal- en consumptievoetafdruk te verkleinen. Ecodesign-eisen voor alle textiel- en schoenproducten moeten prioritair worden aangenomen.

De EP-leden willen ook dat bij de herziening van de kaderrichtlijn afvalstoffen specifieke afzonderlijke doelstellingen worden opgenomen voor preventie, inzameling, hergebruik en recycling van textielafval, en dat het storten van textiel geleidelijk wordt afgeschaft.

Andere aanbevelingen zijn onder meer:

  • De opname van een expliciet verbod op de vernietiging van onverkochte en geretourneerde textielgoederen in de EU-regels inzake ecologisch ontwerp;
  • Duidelijke regels om een einde te maken aan greenwashing-praktijken, via de lopende wetgevingswerkzaamheden om consumenten in de groene transitie te betrekken en groene claims te reguleren;
  • Zorgen voor eerlijke en ethische handelspraktijken door de handhaving van EU-handelsovereenkomsten;
  • de lancering van het initiatief van de Commissie om het vrijkomen van microplastics en microvezels in het milieu te voorkomen en tot een minimum te beperken.

Het initiatiefverslag is aangenomen met 68 stemmen voor, geen stemmen tegen en één onthouding. Naar verwachting zal dit verslag vóór de zomer in de plenaire vergadering worden aangenomen.

Publicatiedatum: