Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rijk Zwaan maakt rentree op de witlofmarkt

Met de introductie van het nieuwe, vroege witlofras Tobix RZ (75-EF030 RZ) betreedt Rijk Zwaan opnieuw de witlofmarkt. "Het ras heeft onderscheidende eigenschappen die inspelen op de wensen van de hele keten", vertelt crop specialist Daan Heidema. Het groenteveredelingsbedrijf blijft in de veredeling van witlof investeren en verwacht de komende jaren ook rassen te kunnen introduceren voor latere teelten.

Rijk Zwaan had de afgelopen decennia geen commerciƫle witlofrassen in het assortiment. Toch is het veredelingsprogramma van dit gewas nooit weggeweest. "Witlof is vooral in Frankrijk, Nederland en Belgiƫ een belangrijk gewas. Het is wereldwijd een klein groentegewas, maar past goed in onze langetermijnvisie. Achter de schermen werkten veredelaars daarom hard aan nieuwe rassen", licht Daan toe.

Tobix RZ speelt in op wensen uit de keten
Daar is Tobix uit voortgekomen. Het ras heeft onderscheidende eigenschappen voor alle partijen in deze keten, vertelt Daan. "Voor akkerbouwers, die de pennen telen, is de gelijkmatige kieming op het veld een groot voordeel. Witloftelers waarderen de vroege en lange forceerperiode van het ras, hetgeen hen flexibiliteit biedt. De maatsortering en de vorm zijn ideaal voor de verpakking in flowpack, die consumenten steeds vaker kiezen." De Franse witloforganisatie APEF en de Belgische Proeftuin hebben het ras twee jaar getest en nu opgenomen op hun rassenlijst.

Uitgebreide feedback zorgde voor puntjes op de i
Veredelaar Annemarie Houbraken vertelt dat de goede wisselwerking met de markt heeft geleid tot de introductie van Tobix. "Witlofveredeling kost veel tijd, omdat het om een tweejarig gewas gaat. Bovendien zijn er vele stappen in het proces: de pennenteelt, de bewaring, de forcering en het winkelschap. Door de goede samenwerking met onze marktspecialisten en met de uitgebreide feedback van pennen- en witloftelers konden wij de puntjes op de i zetten. Met Tobix komen we tegemoet aan hun wensen." Ook aan die van biologische telers, want van het ras zijn ook niet ontsmette zaden beschikbaar.

Meer witlofrassen te verwachten
De komende jaren zijn meer nieuwe witlofrassen van Rijk Zwaan te verwachten. Op de eerste plaats richt het veredelingsteam zich op het hele oogstvenster: rassen van vroeg tot laat. Bovendien is resistentie tegen Phytophthora cryptogea, een schimmel die schade veroorzaakt in witlof, een belangrijk criterium. Daan: "Ook bij het vervolg is de samenwerking met alle ketenpartners van groot belang. Telers die meer willen weten over Tobix of graag proeven willen doen, kunnen contact met mij opnemen."

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
[email protected]    
www.rijkzwaan.nl 

Publicatiedatum: