Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roelant Komen, José Cubero, Erik Rustenburg en Yesy Lalupú starten BeeFair Organic

New kid on the block in biologische fruitimport

Tholen - Gepokt en gemazeld in de import en verkoop van biologisch overzees fruit, zijn voormalig collega's Roelant Komen, José Cubero, Erik Rustenburg en Yesy Lalupú een nieuw bedrijf gestart: BeeFair Organic. Afgelopen week kreeg het nieuwe bedrijf de bio- en fairtrade-certificering op orde en inmiddels zijn de eerste containers bio-avocado's al onderweg, binnenkort gevolgd door de biologische mango's en gember. De taken zijn overzichtelijk verdeeld, Roelant zal zich hoofdzakelijk richten op de verkoop, José op de import en certificeringen en Erik heeft de financiën onder zijn hoede. Yesy leidt het team in Peru.

Systemen en certificering
"Op 3 april zijn we officieel van start gegaan met de BV. De afgelopen weken zijn we vooral druk geweest met ons computersysteem en certificering. Nu we biologisch gecertificeerd zijn, is het het moment om daarmee naar buiten te treden", vertelt José. "Ons doel was om een kantoor vlakbij onze handel te hebben. Dat was even zoeken, maar we zijn hierin geslaagd met onze huurlocatie op ABC Westland in Poeldijk, waar ook de op- en overslag plaatsvindt."

Tegelijk met de start van het Hollandse verkoopkantoor is ook in Peru een zusterkantoor van start gegaan. "Een eigen locatie in Peru biedt ons grote voordelen. Onze collega's in Peru begeleiden de telers, helpen hen met certificeringen en exporteren het fruit. Daarnaast begeleiden ze ook onze sociale projecten", vertelt José. Maar naast Peru zullen we ons ook richten op de import vanuit o.a. Latijns-Amerika, Zuid- en West-Afrika en Europa. Daarbij richten we ons hoofdzakelijk op avocado's, mango's, gember, bananen, citrus en limes.

Impact maken op de lokale samenleving
"Onze filosofie is om een betrouwbare partner te zijn voor onze klanten en leveranciers, waarbij integriteit en transparantie de sleutelwoorden zijn. Daarbij willen we niet alleen een verkoper van de producten van onze overzeese telers zijn, maar ook impact maken op de lokale samenleving door middel van sociale projecten", vertelt Erik. "Daarbij is onze inzet dat we goed willen doen, maar minder met woorden, maar vooral met daden."

Dat de biologische markt verder zal groeien, is volgens Roelant geen vraag. "Mensen kiezen veel bewuster voor gezonde voeding, die bio-trend gaat echt nog wel doorzetten. Nu loopt de afzet in bijvoorbeeld Nederland nog wat achter op andere Europese landen, maar uiteindelijk verwachten we Europa-breed een groei van de biologische markt."

BeeFair Organic zal zich richten op de verkoop richting de Europese retail, groothandel en - voor de biologische markt ook niet onbelangrijk - de natuurvoedingszaken. Op de vraag of de import van exoten niet gevoelig ligt in de biologische markt, antwoordt José: "Die discussie voeren we vaak. Maar niet alles valt in Nederland te telen, daarom gaan wij met de seizoenen mee. Persoonlijk verbaas ik me er weleens over dat mensen wel klagen over avocado's uit Mexico, maar dat je ze niet hoort over Spaanse avocado's, waarbij de watertekorten toch aan de orde van de dag zijn."

Naast de verkoop in Europa heeft BeeFair Organic ook de mogelijkheid om vanuit het zusterkantoor in Peru rechtstreeks de klanten te bedienen. Zo zijn inmiddels de eerste containers bio-avocado's al direct naar de klanten in Europa verscheept. Daarnaast willen we ook naar Canada en de Verenigde Staten verschepen. "We zijn niet van plan om op de grillen van de spotmarkt te reageren, maar geloven in programmamatig werken. Zo kun je de klant ontzorgen op een integere en transparante wijze. Dat past ook bij de biologische sector om op een integere en sociale manier te werken. Als we deze aarde verlaten, dan willen we wel wat achtergelaten hebben."

Voor meer informatie:
Roelant Komen, José Cubero, Erik Rustenburg, Yesy Lalupú 
BeeFair Organic Holland
ABC Westland 305
2685 DD Poeldijk
06 27823496 
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]