Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ronnie Cummins overleden

Ronnie Cummins, de oprichter van de Organic Consumers Association (OCA) en een fervent voorstander van regeneratieve biologische landbouw, is op 26 april 2023 in Mexico overleden. Onlangs werd er bot- en lymfeklierkanker bij hem geconstateerd.
Hij werd 77 jaar.

Sinds de jaren zestig heeft Cummins zijn stem gebruikt om te pleiten voor betere voedsel- en landbouwsystemen. In 1998 richtten Ronnie en zijn vrouw Rose Welch OCA op om de biologische normen te beschermen en gezondere, rechtvaardigere en meer regeneratieve voedsel- en landbouwsystemen te bevorderen. Vandaag bereiken de educatieve campagnes van de organisatie, die gezondheid, rechtvaardigheid en klimaatduurzaamheid bevorderen, naar schatting 2 miljoen consumenten.

Cummins was ook medeoprichter van de Mexicaanse afdeling van OCA, Vía Orgánica, een netwerk van biologische consumenten en boeren in Mexico City. En in 2015 was hij medeoprichter van Regeneration International, een wereldwijd netwerk dat zich inzet voor de beperking en omkering van klimaatverandering door middel van regeneratief voedsel, landbouw en landgebruik.

Cummins moedigde anderen aan om "verder te kijken dan het onheil en zich te richten op het positieve". En aan het begin van de COVID-19 pandemie vertelde hij Food Tank dat hij erop vertrouwde dat de wereld er sterker en veerkrachtiger uit zou komen. Maar, zei hij, "het zal economische rechtvaardigheid vereisen evenals een uitbreiding van regeneratieve en biologische landbouw."

Als auteur publiceerde hij verschillende boeken waaronder Genetically Engineered Food: A Self-Defense Guide for Consumers en een serie voor jonge lezers, bekend als Children of the World. Eén van zijn laatste werken, Grassroots Rising: A Call to Action on Climate, Farming, Food, and a Green New Deal, werd door wetenschapper en activist Vandana Shiva omschreven als een boek dat "in de handen zou moeten zijn van elke activist die zich bezighoudt met voedsel en landbouw, klimaatverandering en de Green New Deal".

André Leu, directeur van Regeneration International (en voorheen van IFOAM), reageert op de website van OCA als volgt: "Ik ben nog steeds in shock en diep bedroefd door zijn overlijden. Ronnie was een genie, een briljante geest, een inspirerende leider en een sterk principiële veranderingsagent die regeneratieve biologische landbouw promootte en streed tegen corruptie en hebzucht van bedrijven. Hij was een geweldige en zeer goede vriend. Ik zal hem missen."

Lees hier het overlijdensbericht.

Voor meer informatie: www.organicconsumers.org en facebook Vía Orgánica 

Publicatiedatum: