Verscheidenheid is troef bij het biologische bedrijf Müller in Steinmaur, kanton Zürich. Op 60 hectare vollegrond en 2,5 hectare kassen verbouwen de Müllers ongeveer 40 verschillende soorten groenten en kruiden. De afzet is net zo divers - van boerderijwinkels tot online retailers. Naast diversiteit is zorgvuldig gebruik van grondstoffen een topprioriteit bij Müllers, zoals te zien is in de kas. Zoals voorgeschreven in de biologische teelt groeien de tomaten in de grond en niet in hors-sol. Toch ontsmet Müller de grond niet door te stomen. "Stomen doodt ook de bodemorganismen die zorgen voor een gezonde bodem", vertelde Samuel Müller aan lid.ch.


De komkommerkas / Foto: Müller Steinmaur

Zijn kassla is momenteel moeilijk te verkopen door import en een gebrek aan vollegrondsproducten. Omdat het Zwitserse aanbod uit de kas vrij klein is en tegelijkertijd de vollegrondsproducten door het koele weer nog niet klaar zijn om te oogsten, vertrouwen retailers liever op geïmporteerde producten dan op Zürcher sla. De bedrijfsleider hoopt dat hij de kassla nog verkocht kan krijgen. Anders zou het 'heel slecht' zijn. Müller pleit voor meer tolerantie ten aanzien van optische normen. Zo kan een kleine aantasting van trips, ongedierte van ongeveer 1 mm klein, betekenen dat prei niet meer geleverd kan worden. "Het is dan wel van onberispelijke kwaliteit, maar visueel voldoet het niet aan de normen. Er moet een gezonde tolerantie zijn, zodat telers niet gedwongen worden hun toevlucht te nemen tot gewasbeschermingsmiddelen."

Voor meer informatie:
Samuel Müller
BioLand Agrarprodukte AG
Hauptstrasse 56
CH - 8162 Steinmaur
Tel.: +44 (0)44 853 23 00
www.mueller-steinmaur.ch