Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook in 2022 verdere toename biologisch areaal

Biologisch Brandenburg blijft op koers in moeilijke tijden

Het aandeel biologische landbouwgrond in de Duitse deelstaat Brandenburg is in 2022 gegroeid tot 16,6 procent. Het jaar daarvoor was het aandeel 15,5 procent. Het aantal biologisch beheerde bedrijven steeg van 1.505 naar 1.593, wat betekent dat de biologische landbouw in Brandenburg ondanks de crises van de afgelopen jaren weer kon groeien. De stabiliteit van de regio Brandenburg-Berlijn in de biologische sector werd al aangegeven in het 'Organic Market Report Brandenburg-Berlin', dat dit jaar voor het eerst door het ministerie van Landbouw werd gepubliceerd, en wordt bevestigd door de nu beschikbare cijfers.

Van de in totaal 1.305.800 miljoen hectare landbouwgrond werd in 2022 in Brandenburg 217.410 hectare (16,6 procent) biologisch geteeld. Dat is 15.194 hectare meer dan in 2021, wat overeenkomt met een areaaluitbreiding van ongeveer 1,1 procent.

Koploper in Brandenburg wat betreft het aandeel biologisch bebouwde grond is het district Dahme-Spreewald, waar ongeveer 35 procent van de grond biologisch wordt bewerkt. In vier districten wordt ten minste 20 procent van de grond biologisch bewerkt.

Het totale aantal bedrijven dat onderworpen is aan de controleprocedure voor biologische landbouw is met 88 toegenomen tot 1.593. Het aantal bedrijven dat biologische producten produceert bedroeg in 2022 1.138, een toename van 86 bedrijven ten opzichte van 2021. Daarvan waren 160 bedrijven actief in zowel productie als verwerking. Het aantal verwerkende bedrijven zonder primaire landbouwproductie steeg van 372 in 2021 tot 385 in 2022. Andere ondernemingen die onder de controleprocedure vallen zijn importeurs, voederproducenten en handelsondernemingen.

Aan het begin van deze regeerperiode heeft de overheid van Brandenburg zich ten doel gesteld het aandeel biologisch bebouwde grond aanzienlijk te verhogen. In 2019 lag het aandeel nog op 12,9 procent, sindsdien is het vrijwel continu gegroeid. Om het aandeel grond verder te verhogen, zullen de maatregelen die in het biologisch actieplan op de verschillende actieterreinen zijn vastgelegd, verder expliciet worden bevorderd. Zo zal bijvoorbeeld het verslag over de biologische markt in Brandenburg-Berlijn worden voortgezet om kennis over de regionale teelt-, verwerkings- en afzetmogelijkheden over te dragen en zo de omschakeling naar de biologische landbouw verder te bevorderen. Bovendien zal in de nieuwe financierings-periode de oprichting van drie biologische modelregio's worden ondersteund, die zich via regionaal beheer steeds meer zullen richten op de thema's netwerkvorming en afzet binnen een regio. Het uitvoeringsproces wordt begeleid door het toezichtcomité voor het biologisch actieplan, dat in februari van dit jaar voor het eerst bijeen is gekomen en voortdurend zijn expertise bijdraagt aan het uitvoeringsproces.

Bron: www.brandenburg.de 

Publicatiedatum: