Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Educatief filmproject Bodemwinst voltooid

Tholen - In de nieuwe educatieve documentaire Bodemwinst komen verschillende deskundigen aan het woord. Ook vertellen zeven Friese boeren hoe ze te werk gaan en naar nieuwe wegen zoeken om een verantwoorde kringloop te bereiken, zodat zowel hun bedrijf als de natuur erop vooruit gaan. Meerdere boeren die Rob Busquet voor dit filmproject geportretteerd heeft zijn actief binnen de biologische branche. Het gaat om biodynamische akkerbouwer Pyt Sipma uit Engwierum en zijn plaatsgenoot Folkert Botma, een biologisch gecertificeerde regeneratieve akkerbouwer. Us Hof is een biodynamische pluktuin met een abonnementensysteem. Het bedrijf van Jan de Vries (Maatschap de Vries) is voor 10% biologisch. Bodemwinst is een educatief filmproject dat bedoeld is om toekomstige boeren via het onderwijs te inspireren.

Pyt Sipma en Folkert Botma

De film 'Bodemwinst' wil een inhoudelijke bijdrage leveren aan de toekomst van de landbouw rond het thema bodem. Aan de orde komt hoe een gezonde bodem bij kan dragen aan een gezond product, een gezond ecosysteem en aan de gezondheid van mensen. Vragen daarbij zijn: wat is een gezonde bodem, hoe kun je daaraan werken en hoe draagt dit ook bij aan een gezonde bedrijfsvoering?

Rob: "De film gaat over het verband 'gezonde bodem - gezonde gewassen en dieren - gezonde voeding - gezonde mensen'. Daarnaast is in de film te zien hoe een gezonde bodem bij kan dragen aan een veerkrachtig en weerbaar ecosysteem. Het doel van Bodemwinst is om een nieuwe generatie boeren, onder andere in het middelbaar en hoger agrarisch onderwijs, te inspireren in hun zoektocht naar de beste vorm in de bedrijfsvoering van hun toekomstige bedrijf."

De praktijk is de basis van de film. Zeven melkveehouders, akkerbouwers en tuinders, die actief met bodem bezig zijn, vertellen hoe zij aandacht geven aan hun bodem en hoe ze die verder willen ontwikkelen. Op deze praktische verhalen wordt in de film vanuit verschillende optieken gereageerd door deskundigen. Zo ontstaat een toekomstgerichte film met veel kennis, maar wel geankerd in de praktijk.

In 2019 maakte Rob, ondersteund door de Provinsje Fryslân, LTO Noord en het Wetterskip, de film 'Grutsk', over de toekomst van de melkveehouderij. De film 'Bodemwinst' heeft hetzelfde format als 'Grutsk'. 'Bodemwinst' is bedoeld voor het MBO en HBO agrarisch onderwijs, voor presentaties en bijscholingen aan boeren en is als themafilm ook geschikt voor een breder publiek.

De film is grotendeels in Friesland opgenomen, maar krijgt een landelijke spreiding via het Groenkennisnet. De film biedt gebaseerd op 7 verhalen van boeren veel nieuwe inzichten over de bodem als kernthema in de landbouw.Voor meer informatie:
Rob Busquet
Rob Busquet Filmproductie
06 15304321
[email protected] 
www.robcom.nl