Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Siciliaanse tuinbouw lijdt onder slecht weer en handentekort"

"De prijzen voor tomaten zijn bovengemiddeld. We zouden ons moeten verheugen, maar dat is helaas niet helemaal het geval. De hoge prijzen zijn immers te verklaren door een tekort aan product. En dat heeft te maken met meerdere factoren, waaronder ToBRFV en de slechte weersomstandigheden van de afgelopen maanden", zegt Vittorio Gona van de Siciliaanse telersvereniging OP Alba Bio. "Van december tot op de dag van vandaag is het weer ongebruikelijk geweest, met ofwel te hoge, ofwel te lage temperaturen voor de tijd van het jaar, en dat zal ernstige gevolgen hebben voor de oogst van de komende weken." 

Vittorio Gona

"Door de verminderde beschikbaarheid van product zullen we onze klanten moeten teleurstellen, want we lopen het risico om niet aan alle programma's te kunnen voldoen. Onze klanten hebben steeds meer volumes nodig en we proberen ze op alle mogelijke manieren tevreden te stellen, ook al kijken we daarenboven aan tegen een tekort aan arbeidskrachten. Het handentekort is op dit moment de grootste vijand van de tuinbouw en gezien het huidige beleid inzake immigratie zien we geen oplossing voor het probleem. Het wordt er eigenlijk steeds maar slechter op. Desondanks zijn we nu al de programma's voor 2023/24 aan het opstellen en proberen we tijdig nieuwe oplossingen te vinden voor de uitdagingen die zich stellen." 

"Toch zijn de groeicijfers van het bedrijf goed, en dat is dankzij de inzet van al onze medewerkers: van teelt, administratie en logistiek tot verkoop. Op basis van de al gekende programma's verwachten we ook voor volgend seizoen een groei van 10%. Die groei zullen we proberen waar te maken met nieuwe telers die zich bij ons aansluiten. Want alleen ga je misschien sneller vooruit, maar samen kom je verder, zoals men wel eens zegt."

Tot slot enkele prijzen. OP Alba Bio verkoopt momenteel trostomaten, cherrytomaten, cherrypruimtomaten, mini Coeur de Boeuf tomaten, pruimtomaten, gekleurde tomaten, paprika’s, aubergines, courgettes, komkommers, prei, selderij en Deense kool. De prijs voor courgette bedraagt momenteel € 0,70 per kilo, voor cherrytomaten € 2,50 per kilo, voor paprika € 2,10 per kilo, voor aubergine € 0,80 per kilo, voor trostomaat € 2,00 per kilo en voor selderij € 0,90 per kilo.

Voor meer informatie:
Vittorio Gona
O.P. Coop. Alba Bio 
Cda Ferranta, SN
97010 Marina di Ragusa (RG) - Italië
Tel: +39 (0)932 239003
[email protected]
www.gruppoalbabio.it

Publicatiedatum: