Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Honderden coöperatieleden bezoeken Studio Claudy Jongstra

Bijna 400 enthousiaste leden van Coöperatie Odin en andere belangstellenden namen afgelopen vrijdag 14 april in drie groepen een kijkje in de keuken bij kunstenaar-activist Claudy Jongstra in Friesland.

Jongstra is beroemd om haar wolgevilte monumentale kunstwerken en installaties. Haar wol komt van een kudde zeldzame Drentse heideschapen, gekleurd met natuurlijke pigmenten uit herontdekte verfplanten die na honderd jaar afwezigheid in ons landschap, weer op grote schaal worden geteeld. Deze verf komt onder andere van Odin boerderij De Beersche Hoeve. Het werk van Jongstra hangt bijvoorbeeld in musea als het MoMA in New York, Victoria & Albert Museum in Londen en het Stedelijk Museum in Amsterdam. 

Merle Koomans van den Dries aan het woord namens Odin. 

Odin inspiratiedag bij Studio Claudy Jongstra
Iedereen kon vrij rondlopen tijdens de inspiratiedag en de ververij en spinnerij bezoeken. Op diverse plekken stonden medewerkers en studenten die uitleg gaven. In de LOADS op het terrein waren diverse grote werken van de kunstenares te bewonderen. Voor kinderen, en degenen die zich kind voelen, waren er weef- en spinworkshops.

Samenwerking Claudy Jongstra & Odin
Voorzitter van de coöperatie Merle Koomans van den Dries vertelde over de samenwerking tussen Odin en Claudy Jongstra. Zo teelt Odin boerderij De Beersche Hoeve verfplanten als wede, wouw en goudsbloem voor de kunstenares. Jongstra vertelde zelf enthousiast over haar drijfveren en inspiratie en beantwoordde vragen. Jongstra’s missie is om de wereld inclusiever en beter te maken door de biodiversiteit terug te brengen op de akkers, te kiezen voor een circulaire, transparante werkmethode zonder afval en het waarborgen van bijna verloren gegane ambachten. 

Merle: "Dat spreekt ons als Odin erg aan. Mede omdat we het belangrijk vinden te laten zien dat je akkers niet alleen voor de teelt van voedingsgewassen kunt gebruiken, maar ook om op biodynamische wijze mooie verfplanten te telen. En hoe mooi is het dat de verschillende werelden van landbouw en cultuur met elkaar worden verbonden in prachtige kunstwerken..."

Team Odin en Studio Claudy Jongstra.

Voor meer informatie:
Odin
0345 575 154
[email protected] 
www.odin.nl 

Claudy Jongstra
0517 342514
[email protected] 
www.claudyjongstra.com 

Publicatiedatum: