Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Manuel Cabrera van Frucimu:

"In Spanje is slechts 10% van de biologische teelt bestemd voor de binnenlandse markt"

De in Murcia gevestigde coöperatie Frutas y Cítricos de Mula, Frucimu, verwacht dat de oogst van biologische abrikozen over een paar weken van start gaat. "De oogst zal beginnen met een vertraging van ongeveer 10 dagen ten opzichte van vorig jaar, rond week 17/18, omdat het dit jaar warmer is geweest en de kou meer seizoensgebonden."

"We bevinden ons in het noordwesten van de regio Murcia, in een gebied tussen de Mula-vallei en de Sierra Espuña. In het noorden van de regio Murcia was de kou heviger en hierdoor werden de extra vroege rassen, die toen in bloei stonden, getroffen. Onze situatie is anders. We beginnen sterk met een normale, extra vroege oogst, maar we zullen ook een aanzienlijke vermindering van de late rassen zien, omdat de vruchtzetting werd beïnvloed door plotselinge warme dagen na een koude periode van 15 dagen."

Frucimu werkt voornamelijk met abrikozen in het biologische steenfruitsegment, maar ook met ander fruit. "We vullen het aanbod aan met perziken en platte perziken. In totaal schatten we dat we van de 28 hectare die onze partners in productie hebben, ongeveer 600 ton biologische abrikozen, ongeveer 250 ton perziken en tussen 120 en 130 ton biologische platte perziken zullen krijgen. Om aan een bestaande vraag te voldoen, voegen we dit jaar ook gele perziken aan ons portfolio toe."

In 2021 startte Frucimu een speciaal pakstation voor de ontvangst en behandeling van biologisch fruit waardoor ze hun capaciteit aanzienlijk konden vergroten. "Wie tegenwoordig niet efficiënt werkt, krijgt problemen. De verhuizing naar ons nieuwe pakstation heeft ons nieuwe verwerkingslijnen opgeleverd en hielp ons in de zoektocht naar die efficiëntie. Gezien de energiekosten en de stijgende prijzen van fytosanitaire producten zouden we, als we niet rendabel kunnen blijven door efficiënt te werken, moeten overwegen de teelt van steenfruit, die jarenlang het grootste kenmerk van dit hele gebied is geweest, op te geven."

In Spanje groeit het areaal voor biologische teelt al jaren, hoewel de consumptie niet in hetzelfde tempo is gestegen als de productie zelf. "Tijdens een recente conferentie van Anecoop in onze installaties kwam een schokkend feit aan het licht bij een vergelijking met andere Europese landen: in Spanje is slechts 10% van alle biologische teelt bestemd voor binnenlandse consumptie, terwijl de rest wordt geëxporteerd. In ons geval exporteren we 100% van het biologische fruit dat we verpakken."

"Naar mijn mening is het mogelijk dat de ontwikkeling van rassen bestemd voor de Spaanse consument in het algemeen niet goed is beheerd, en dat de nadruk is gelegd op winstgevendheid en op het verkrijgen van optimale producten voor de export naar de retail, ten koste van de smaak en zoetheid die de binnenlandse consument verlangt."

"Als we elk jaar 90% van ons biologisch fruit naar de EU moeten exporteren, moeten we ons afvragen of we de controle over het seizoen niet aan het verliezen zijn. Dan zijn we net een schip dat op drift raakt en wordt meegevoerd door de getijden van de retailhandel." Dit is niet alleen bij steenfruit gebeurd. "Bij andere producten, zoals tomaten, hebben we iets soortgelijks gezien: rassen die zijn ontwikkeld met een grotere focus op succesvolle marketing dan op de voldoening van de consument. Het is waar dat het verzorgen van de oogst, behandeling, verzending en ontvangst enige tijd vergt die ten koste gaat van de houdbaarheid van het fruit, maar het is ook waar dat de rijping bepalend is voor de smaak van het fruit en het zijn smaakeigenschappen geeft," aldus Manuel.

"De sector als geheel - telers, pakstations en retailers, de drie belangrijkste schakels van de keten - moeten aan zelfanalyse doen. De telers moeten begrijpen dat er rassen zijn die veel geschikter zijn voor Spaanse consumptie. Magazijnbeheerders moeten flexibeler worden in hun behandeling en de retail moet begrijpen dat steenfruit in het optimale rijpingsstadium wat vluchtiger is. Om alles te laten werken, moeten we bovenal begrijpen dat we niet alleen kunnen streven naar macro-opbrengsten van uitheemse rassen die niet werken op de binnenlandse markt, en moeten we de formule vinden om ervoor te zorgen dat onze producten aantrekkelijk zijn voor alle markten, inclusief de binnenlandse."

Voor meer informatie: 
Frucimu
Tel.: +34 968 66 08 50
[email protected]
www.frucimu.info 

Publicatiedatum: