Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Overconsumptie van rood vlees resulteert in veel extra gezondheidszorgkosten"

Wageningen University & Research en True Price hebben gepoogd een inschatting te maken van de kosten voor gezondheidszorg die verband houden met een overmatige consumptie van vlees. Voor rood vlees komen ze uit op 7,50 euro per kilogram overconsumptie. Voor bewerkt vlees zou dat circa 4,30 euro per kilo zijn. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie).

Bij overmatige consumptie van rood en bewerkt vlees neemt de kans op hart- en vaatziekten, beroerte en darmkanker toe. Voor bewerkt vlees bestaat er geen 'veilige' hoeveelheid voor inname valt aan te geven, het staat niet in de Schijf van Vijf. Voor rood vlees is als aanname voor overconsumptie uitgegaan van een advies op circa 25% van de huidige consumptie.

In het onderzoek is gekeken naar de medische kosten van de aan vleesconsumptie gerelateerde ziekten. Deze kosten bedragen 1,1 miljard euro per jaar en worden nu door de samenleving als geheel gedragen. Zouden de kosten worden neergelegd bij de overmatige gebruiker van vlees, dan zou de kiloprijs in de winkel met 7,50 euro stijgen voor rood vlees en met 4,30 euro voor bewerkt vlees.

De onderzoekers noemen het een conservatieve schatting, omdat de gezondheidszorgkosten die samenhangen met de productie van vlees, veroorzaakt door stikstof en fijnstof niet zijn meegenomen. Ook de kosten van het arbeidsverlies dat gepaard gaat met ziekte is niet verdisconteert, net als gezondheidsproblemen die ontstaan door slechte bereiding van vlees.

De Vegetariërsbond en de TAPP Coalitie lieten eerder onderzoek uitvoeren naar de kosten van milieubelasting per kilo vlees. Hiervoor bedroegen de kosten gemiddeld 5,70 euro per kilo rund- en bewerkt vlees, 4,50 euro voor varkensvlees en 2,00 euro per per kilo pluimveevlees.

Foto: Dreamstime

Voor meer informatie:
Jeroom Remmers
TAPP Coalitie          
06 22407712
[email protected]                  
www.tappcoalitie.nl 

Floris de Graad
Vegetariërsbond
06 28071832                      
[email protected]  
www.vegetariers.nl       

Michel Scholte    
True Price      
06 16505827                     
[email protected]    
www.impactinstitute.com 

Willy Baltussen    
WUR            
070 3358171                       
[email protected]              
www.wur.nl 

Publicatiedatum: