Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bioboerderij Oosting krijgt met kringlooplandbouw de cirkel rond

Extensiveren? Laat dat maar aan bio-boeren Harro en Bernice Oosting over. Jaren geleden stapten ze al over op biologisch kippenhouden en biologische akkerbouw. Nu lonkt de kringlooplandbouw én willen ze grondstofleverancier voor de biobased bouw worden. Harro Oosting: "Met hulp van de bank stappen wij op het juiste moment in."

Harro en Bernice Oosting

Het roer moet om
Harro en Bernice Oosting weten hoe je het roer omgooit. In 2005 namen zij de boerderij met akkerbouw en kippenhouderij over van Harro's ouders in het Drentse Zwinderen. De financiële crisis van 2008 raakte hen hard. Het kippenhouden op de oude manier werd te duur, en dus moest er een ander plan komen. In overleg met hun toenmalige Rabobankadviseur stapten ze over naar een biologische kippenhouderij. In 2012 kwam daar ook nog biologische akkerbouw bij.

Om naar biologisch
"De overgang naar biologisch was zwaar", vertelt Harro. "Het duurt namelijk twee jaar voordat je grond klaar is voor biologisch kippenhouden. Dat zijn twee jaren waarin de opbrengsten nog laag zijn, terwijl we wel pacht moesten betalen. Dat gold ook toen we overgingen op biologische akkerbouw. In goed overleg met Rabobank lukte het om die jaren door te komen."

En dan is er ook nog een totaal andere werkwijze die bij biologisch boeren hoort. "We moesten veel bijleren over zaaien, grondbewerking en onkruidbestrijding. En hele andere gewassen planten die beter bij onze grond passen. We gingen van aardappelen en bieten naar pompoen en bieslook." Bernice: "Biologisch boeren is arbeidsintensiever, maar we zorgen nu veel beter voor de bodem. En al snel bleek dat we op deze manier echt prachtige producten van ons akkers haalden."
 
Eigen meerwaarde 
Inmiddels geven de Oostings hun eigen draai aan het bio-boeren. Zo verpakken én verkopen ze een deel van de biologische eieren van hun 12.000 scharrelkippen zelf. Daarmee verkorten ze succesvol de keten. Op de doos prijkt het speciale Ei van Dichtbij-logo, dat hun dochter heeft vormgegeven. Harro: "We verkopen onze eieren op ruim veertig plekken door heel Nederland. En bijna wekelijks melden zich nieuwe verkooppunten. We zijn actief op social media, dus veel nieuwe klanten vinden ons via onze Facebook- en Instagrampagina."
 
Mooie producten 
Naast kakelvers in een doosje van tien, verlaten de biologische eieren van Harro en Bernice sinds 2021 ook nog op een andere manier het erf. Namelijk als tokkelroom – een eierlikeur die lijkt op advocaat, maar dan met een lager alcoholpercentage. "Het begon als een grapje", vertelt Bernice. "Maar de animo was zo groot dat we inmiddels een productieruimte met pasteuriseerketels hebben ingericht. Nu kunnen we in een sessie van 600 eieren 55 liter tokkelroom maken. Een mooie bijverdienste, al zit voor ons de meerwaarde vooral in het maken van een prachtig product met eieren van eigen grond. Zo weten we zeker dat er veel voedingsstoffen in zitten en dat het op een eerlijke manier wordt gemaakt."

Meer hectares
Nu zijn Harro en Bernice klaar voor de volgende grote verandering: een uitbreiding van hun boerderij. "We wilden al heel lang onze kringloop rondkrijgen door zelf biologische mais en tarwe te verbouwen voor onze kippen. Maar daarvoor hadden we wel meer grond nodig", vertelt Harro. Die kans deed zich eind 2022 voor toen hun rentmeester ASR aangaf 30 hectare extra grond te kunnen verpachten. Bijna een verdubbeling qua landbouwgrond. "Dat betekent wéér een grote verandering en een zware overgangsperiode van twee jaar, waarin we de grond moeten prepareren", stelt Harro. "Maar dat is het meer dan waard om onze kringloop rond te krijgen."
 
Een rond verhaal
Dankzij de extra grond kunnen de boeren straks nóg een stapje verder gaan en biobased gewassen telen. "Denk bijvoorbeeld aan vezelhennep, vlas of zonnekroon", vertelt Harro. "Daar kun je isolatiemateriaal van maken, wat weer een natuurlijke grondstof vormt voor de bouwsector. Zo kunnen we dus helpen om de uitstoot van emissies binnen de bouw te verminderen. De vraag is nu nog wel hoe we hier als boer goed aan kunnen verdienen. Dat onderzoeken we nu samen met de bank."

Blik op de toekomst
Bert Sieben is de adviseur Food & Agri die Harro en Bernice begeleidt. "Als bank zijn we gericht op duurzame landbouw. Naast financiële ondersteuning helpen we Harro en Bernice ook met kennis en ons netwerk. In het geval van biobased gewassen is het nog moeilijk om de toekomst te voorspellen. Daarom heb ik ze aan onze sectormanager Food & Agri gekoppeld. Zij heeft dankzij gesprekken met de overheid, bouw- en landbouwsector veel kennis over het potentieel van dit soort gewassen."

Momenteel is de prijs die de bouw Harro en Bernice voor dit soort gewassen wil betalen bijvoorbeeld nog te laag voor een interessant businessmodel. Bert: "Maar we verwachten wel dat vanwege de forse klimaatdoelstellingen voor de bouw de behoefte aan biobased grondstoffen op korte termijn groeit. Vezelgewassen kunnen dan een goede rol vervullen én bijdragen aan een betere bodemkwaliteit. We verwachten dat boeren als Harro en Bernice daar een rendabel verdienmodel van kunnen maken." Harro: "Deze markt verandert heel snel, we zitten nu in een omschakelingsperiode. Ik weet zeker dat wij met hulp van de bank op het juiste moment kunnen instappen."

Klik hier voor meer informatie over het maken van een afspraak.

Voor meer informatie:
Gea Bakker
Rabobank
gea.bakker@rabobank.nl 
www.rabobank.nl 

Jeroen van den Hurk
Rabobank
jeroen.van.den.hurk@rabobank.nl 
www.rabobank.nl 

Bron: Rabobank

Publicatiedatum: