Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Normaal Chili en Argentinië

Meer Nieuw-Zeelandse bio-appelen op Amerikaanse markt

Half februari arriveerden de eerste biologische Williams Bartlett peren uit Argentinië op de Amerikaanse markt en ook voor de meeste andere rassen is het seizoen in volle gang. "Naast Williams Bartlett hebben we Red Bartlett, Abate Fetel, Durondeau, Alexander Lucas, d'Anjou en Autumn Bartlett ontvangen, terwijl Bosc onderweg is", zegt Chris Ford van Viva Tierra Organic, een Amerikaans bedrijf dat alleen biologische producten op de markt brengt. Hoewel er eerder in het seizoen vorst optrad in Argentinië, is de import van de peren voor Viva Tierra op tijd begonnen en zijn de programma’s van het bedrijf niet in de war gestuurd.

"Argentinië is onze belangrijkste leverancier van biologische peren, Chili is dat voor appelen", aldus Ford. "Nu de voorraden in de VS dalen, was de verwachting dat Zuid-Amerika een belangrijke rol zou spelen. De appeloogst in Chili is echter ook beperkt, met name van Gala, wat een interessante zomer zou kunnen opleveren."

Vanwege de beperkte oogst van Chili wordt verwacht dat er meer volumes uit Nieuw-Zeeland hun weg naar de VS zullen vinden. "We zijn verheugd om een nieuw appelprogramma uit Nieuw-Zeeland aan te kondigen, dat ons wereldwijde portfolio mooi aanvult. Eind juli kan dan een soepele overgang plaatsvinden naar de nieuwe Californische Gala-oogst", aldus Ford. Alle inspanningen moeten resulteren in voldoende beschikbaarheid van fruit op de Noord-Amerikaanse markt. De rotatie in de VS verloopt echter trager dan normaal, wat voornamelijk wordt veroorzaakt door de inflatie. "Nu de kosten in elke schakel van de toeleveringsketen stijgen, is het moeilijk om de consumptie van groenten en fruit aan te wakkeren. We zullen ons blijven concentreren op het balanceren van de behoeften van onze telers, klanten en consumenten, in de hoop dat de consumptie aantrekt."

Red Delicious appelen uit Argentinië zijn onderweg naar de VS

Eenzelfde soepele overgang wordt verwacht voor biologische peren. "Op de lokale markt is er nog wat D'Anjou in opslag van vorig jaar", zegt Ford. Desalniettemin kijken klanten altijd uit naar de nieuwe perenoogst in het voorjaar en Viva Tierra verwacht een stabiele aanvoer uit Argentinië tot de nieuwe Californische oogst half juli van start gaat. "We denken niet veel overlap te hebben tussen de twee herkomsten en ook niet tussen de rassen uit verschillende teeltgebieden." Het importseizoen zal in augustus eindigen. 

Links: Chris Ford in een boomgaard van Bosc peren in Argentinië. Rechts: Bosc peren.

30-jarig jubileum 
Dit seizoen is het 30e jaar dat Viva Tierra fruit uit Argentinië importeert. "We waren het eerste bedrijf dat biologische appels en peren importeerde in Noord-Amerika", vertelt Ford. Inmiddels richt de tweede generatie jonge biologische telers zich op het leveren van kwalitatief hoogwaardig biologisch hardfruit aan de Noord-Amerikaanse markt. Wat is er in de loop der jaren veranderd? "Er kwam een grote verschuiving voor ons in 2017/2018 toen het volume biologisch gecertificeerde appelen in Washington bijna verdubbelde. Dit betekende dat er geen gat meer was om te vullen met biologische import. We moesten onze programma's aanpassen aan die verschuiving in de vraag."

Klanten en consumenten waarderen echter de beschikbaarheid van een nieuwe oogst. "Door fruit beschikbaar te hebben uit Washington, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Californië kunnen we de seizoenen volgen en ons volop richten op smaak het hele jaar door. Deze strategie en dit model stellen ons in staat om flexibel te zijn en snel te schakelen wanneer dat nodig is."

Voor meer informatie:
Chris Ford
Viva Tierra Organic
Tel: +1 831 917 7321 (VS)
[email protected]
www.vivatierra.com

Publicatiedatum: