Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-eiersector brokkelt af, tekort aan bio-eieren dreigt

Tholen - Het CBS meldt vandaag dat de prijs van eieren aan het begin van dit jaar historisch hoog is. De prijs was in februari maar liefst 26,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat heeft alles te maken met de hoge voederkosten en de vermindering van aanbod door de vogelgriep. Hoewel de biologische markt met precies dezelfde uitdagingen te maken heeft, krijgen de biologische pluimveehouders niets meer voor hun eieren.

De biologische pluimveehouders zitten vast aan de prijsafspraken die een jaar geleden zijn gemaakt. Tussentijds de prijs verhogen is, ondanks deze moeilijke omstandigheden, geen optie. "De retail zit er heel strak in. Zo'n 30 procent blijft in Nederland en de rest wordt geëxporteerd naar het buitenland, waar we hetzelfde probleem hebben", zegt Wim Thomassen, directeur van Coöperatieve Vereniging Biomeerwaarde Ei. "Er moeten nu nieuwe afspraken worden gemaakt en daarbij zal de prijs omhoog moeten. Maar het is nog niet wat het moet wezen."

Wim Thomassen en Jacqueline Hoogstraten tijdens de Biobeurs eerder dit jaar.

Tekort aan bio-eieren dreigt
"De voederprijzen beginnen nu een klein beetje af te vlakken, maar ze zijn nog altijd torenhoog", vertelt Wim. Dit alles zorgt voor grote zorgen bij de biologische pluimveehouders. "Veel biologische pluimveehouders schakelen terug naar regulier omdat het niet meer gaat. Intussen zijn er zoveel pluimveehouders omgeschakeld dat er een tekort aan biologische eieren dreigt te ontstaan."

Volgens Wim is de stemming onder de biologische pluimveehouders gelaten. "We hebben de afgelopen jaren een heel mooie sector opgebouwd en die zie je nu afbrokkelen. Dat is heel jammer. Als je ziet wat de pluimveehouders betaald krijgen en voor welke prijs de eieren in de supermarkt komen, dan zie je dat de retailer wel marge maakt terwijl er bij de pluimveehouders niets terugkomt."

Consument laat bio-eieren staan
Om de sector toekomstbestendig te maken, zal er volgens Wim het een en ander moeten veranderen. "Het probleem is dat de consument het biologische product laat staan. Die denkt: het heet bio, dus het zal wel duur wezen. Maar als je nu in de supermarkt de prijzen vergelijkt, zie je dat dat verschil helemaal niet zo groot is. Dat geldt ook voor melk, gangbare melk is soms zelfs duurder dan de biologische melk. Wat betreft bewustwording is er nog veel te halen. Een grote landelijke campagne die duidelijk maakt dat bio helemaal niet zo duur is, zal wel helpen."

Ook zal de retail er volgens Wim aan moeten denken iets in de marge te veranderen. Dat wil de sector al jaren. "Veel pluimveehouders die teruggeschakeld zijn, zullen graag weer biologisch willen, maar het moet ook financieel kunnen. We weten dat de overheid inzet op meer biologisch, maar dat gaat op deze manier niet lukken."

Voor meer informatie:
Coöperatieve Vereniging Biomeerwaarde Ei
[email protected]
www.biomeerwaarde-ei.eu