Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brits chocolademerk maakt comeback op de Europese markt

Tholen - Wat als je afzetkanalen van het ene op het andere moment voor een groot deel wegvallen? Dat overkwam de Britse chocoladeleverancier Seed and Bean op 1 januari 2021. Groot-Brittanniƫ was vanaf dat moment officieel los van de Europese Unie. Echter was veel nog onduidelijk en haperde de handel aan alle kanten.

Oliver Short tijdens de Biobeurs met Seed and Bean in de stand van GoodFoods.

Zo mochten biologische producten de grens niet over als de afnemer niet biologisch gecertificeerd was. Voor Seed and Bean, dat hun chocolade repen leverde aan Holland & Barret en supermarktenin Duitsland en Frankrijk, betekende het dat 40% van de omzet wegviel. "Het was een complete verrassing", vertelt Oliver Short. "We hadden van tevoren geen waarschuwing gekregen dat dit ging gebeuren. Vanuit onze klanten was er in het begin wel begrip dat het even tijd zou kosten om de levering weer op gang te brengen, maar toen het maanden duurde, haakten onze klanten af. Daarna brak de covid-crisis uit wat de zaak niet bepaald bespoedigde."

De chocoladerepen van Seed and Bean zijn biologisch, fairtrade en single origin. Er is gekozen voor een plasticvrije verpakking van composteerbaar folie. 

Terug in Europa
Nu, twee jaar later, is Seed and Bean klaar voor een comeback op de Europese markt. "We hebben in GoodFoods een distributeur gevonden die onze producten verder in Europa kan leveren. Omdat GoodFoods biologisch gecertificeerd is, kunnen we aan hen exporteren. Van daaruit kan het verder de Europese markt op. We hoeven nu geen nee meer te zeggen tegen potentiƫle klanten, nu kunnen we hen via GoodFoods beleveren."

Smaakcombinaties
Het assortiment telt maar liefst achttien smaken. Er zitten een aantal opvallende smaakcombinaties tussen, zoals lavendel, sinaasappel met tijm, zeezout met limoen of citroen met kardemom. Alle repen van donkere chocolade zijn vegan. Ondanks dat er gezocht moest worden naar nieuwe afnemers, werd er druk gewerkt aan nieuwe smaken. Het resultaat is dat er vorig jaar een lijn van plantaardige repen op basis van rijstmelk werd gelanceerd. De plantaardige repen zijn er in de smaken zeezout en sinaasappel, koffie en gezouten karamel.

De nieuwe plantaardige repen.

Voor meer informatie:
GoodFoods
[email protected]
www.goodfoods.nl 

www.seedandbean.co.uk