Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drie bio-bedrijven namen deel aan Kom in de Kas 2023

Tholen - Kom in de Kas trok het afgelopen weekend 160.000 mensen naar de bedrijven van trotse telers. In totaal 121 bedrijven verspreid over 19 regio's deden mee aan het evenement dat dit keer weer begin april plaatsvond, na een corona-editie in juni vorig jaar. Ook drie biologische bedrijven openden de deuren, namelijk Kwekerij Frank de Koning in Brielle, Tabos Eco uit Vierpolder en Biofood Almere.

Kwekerij Frank de Koning
Frank de Koning van de gelijknamige biodynamische kwekerij vertelt dat hij met een zeer positief gevoel terugkijkt op Kom in de Kas 2023. "Het was een heel goede dag. Mooi om alle belangstellenden ons bedrijf te kunnen laten zien."

Frank in gesprek met een aantal bezoekers. 

Afgelopen zaterdag plaatsten ze op de facebookpagina van het bedrijf al de volgende reactie: "Wat een fantastische 'Kom in de Kas Dag' hebben wij gehad vandaag! Leuk om zoveel mensen een kijkje in de keuken van ons bedrijf te geven."

Ook Voornes Opstapbus bezocht met deelnemers en vrijwilligers onder meer Kwekerij Frank de Koning, zo staat op facebook: "De regen en kou van afgelopen zaterdag hebben onze deelnemers en vrijwilligers getrotseerd, we hadden een topdag in de Kas!
We werden hartelijk ontvangen bij Kwekerij Frank de Koning, Orchideeënkwekerij Phalaenova, Maatschap Noordermeer Zwartewaal en Vers Van Voorne alwaar wij rond werden geleid en informatie kregen. Bij Klokshuys hebben we genoten van een lunch.
Het was een drukke Kom in de Kas dag, maar met onze bus werden we in staat gesteld voor de deur te parkeren zodat onze deelnemers niet zo ver hoefden te lopen. Na afloop was de bus door alle regen en modder natuurlijk klaar voor een schoonmaakronde bij onze sponsor Truckwash 1 Group en de binnenzijde hebben onze vrijwilligers weer toonbaar gemaakt. Alles voor een topdag voor onze ouderen!"

Tabos Eco
Tabos Eco aan de Prinsenweg 2c in Vierpolders deed ook mee. Het was de eerste deelname aan Kom in de Kas sinds de kwekerij in 2017 volledig over is gestapt op de biologische teelt. Bezoekers kregen de kans om een kijkje te nemen in het gedeelte van het bedrijf waar de biologische paprika's geteeld worden. "Het was erg leuk, druk en gezellig. We kijken met een goed gevoel terug op onze deelname", aldus bio-teler Sjaak van Spronsen.

Het 'Kom in de Kas'-spandoek bij Tabos Eco

Op de facebookpagina van Boeren en Tuinders Voorne-Putten staat de volgende omschrijving van Tabos Eco: 

Tabos Eco BV, Prinsenweg 2c in Vierpolders - Paprika's
"De vraag naar biologische producten is groot, dus dat speelde mee in onze keuze voor biologische teelt. Ja, natuurlijk hebben wij ook de overtuiging dat het beter is. Omdat er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest aan te pas komt. De planten groeien langzamer en geven minder vruchten. De paprika's krijgen daardoor wel een sterkere smaak."

Veel belangstelling voor de paprikateelt van Tabos Eco

Bionext riep op social media ook op om een bezoek te brengen aan de biologische deelnemers: "Biologische groenten kweken in een kas, hoe gaat dat? Nou, kom maar kijken! Dit weekend staan de deuren van héél veel kassen in Nederland open. Letterlijk en figuurlijk! In een verwarmde kas kunnen zomerse groenten zoals tomaat, komkommer, paprika en aubergine extra beschut groeien. Ze profiteren van het glas om op te warmen, en telers gebruiken diverse warmtewin-systemen. Maar ook juist vroege voorjaars-bladgroenten, zoals winterpostelein, raapsteeltjes, sla en paksoi komen momenteel vaak uit de kas. Een onverwarmde of 'koude kas’: wel lekker uit Nederland dus! Welke duurzame keuzes maken bio-telers met het al dan niet verwarmen van hun kas? Hoe houd je de grond vruchtbaar, en hoe zorg je voor blije bestuivers? Bioglastelers Frank De Koning uit Brielle, Biofood Almere en Tabos Eco bv uit Vierpolder heten je welkom. Enne... je blijft lekker droog dit weekend, in de kas... !"

Er was ook gelegenheid voor een hapje en een drankje in Vierpolders. 

Biofood Almere
Franka Steekelenburg heeft sinds een jaar een kwekerij op het terrein van Biofood aan de Hugo de Vriesweg 20 in Almere. Zij hielden een marktje. Zaterdag in de opslag en zondag werkte het weer goed mee. "De tweede dag was echt heel leuk, toen kon ik buiten tussen de planten lekker mijn verhaal kwijt."

Uitgebreide fotoreportage
Onze collega's van Groentennieuws en BPnieuws maakten een uitgebreide fotoreportage van Kom in de Kas. Klik hier om die te bekijken. 

Voor meer informatie:
Frank de Koning
Kwekerij Frank de Koning
Kloosterweg 6
3232 LC Brielle
0181 477069
[email protected] 
www.franks-bio.nl 

Sjaak van Spronsen
Tabos Eco
Prinsenweg 2c
3237 LN Vierpolders
0181 412691
[email protected]  
www.tabosbv.nl