Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeffrey Moret, TOFF:

"We hebben de import van Argentijnse bio-peren bewust later opgestart"

Tholen - Hoewel TOFF in Barendrecht vooral groot is in de biologische glasgroentenproductie, begint ook de overzeese biofruit- en exotenimport serieuze vormen aan te nemen. Eigenaar Jeffrey Moret en de inkopers Dane Dokman en Wouter Andeweg geven in dit interview hun voorbeschouwing op het overzeese seizoen. "We specialiseren ons op verschillende gebieden, alleen op deze manier kun je een echte totaalleverancier zijn."

"Deze week trappen we het overzeese perenseizoen weer af met de eerste containers Williams-peren uit Argentinië. We starten met een aantal containers Williams en krijgen aansluitend tot medio augustus Packham- en D'Anjou-peren binnen", vertelt Jeffrey. "Tussendoor krijgen we ook nog Argentijnse Abate Fetel-peren binnen. Uiteindelijk voeren we overzeese peren tot de eerste Italiaanse weer op de markt zijn. De Argentijnse perenoogst is redelijk succesvol dit jaar, dus we kunnen prioriteit geven aan kwalitatief sterk product."

"We hebben geprobeerd het seizoen zo lang mogelijk te rekken omdat er nog Nederlandse bio-peren zijn, ook bij ons in de groep. Helaas zijn een aantal importeurs al een aantal weken biologische peren aan het importeren. We hebben daarom nu toch besloten om te starten om geen afzet richting de zomer te missen", vertelt Jeffrey. TOFF zet de peren zowel richting de retail als de daghandel af. "We kunnen de peren ook verpakken in bijvoorbeeld een bio-afbreekbare verpakking van 500 gram."

De importeur ontvangt in week 15 de eerste container bio-avocado's uit Brazilië. "Dit doen we vooral om het gat tussen Spanje en Kenia te verkleinen. De Braziliaanse avocado's zijn namelijk een week eerder op de markt dan Kenia", verklaart Dane. TOFF krijgt vanuit Kenia tot augustus wekelijks containers binnen. "Momenteel is er een groot tekort op de markt met enkel nog aanbod uit Peru en wat Griekse avocado's. Het Spaanse seizoen is helemaal afgelopen, dus het is echt wachten op Brazilië en Kenia."

"Het aanbod Keniaanse avocado's zal hoofdzakelijk uit de maten 18-26 bestaan. Kenia heeft de laatste jaren flinke slagen gemaakt nu er door de regering veel strikter wordt gecontroleerd op de kwaliteit en specificaties. Andere jaren waren hier veel problemen mee en kozen klanten weer snel voor avocado's uit Peru of Mexico. Nu zie je veel klanten terugkeren naar het Afrikaanse product."

Bio-mango's
Met de bio-mango's is TOFF inmiddels gestart met het Afrikaanse seizoen. "We starten met Burkina Faso en trekken het seizoen door met bio-mango's uit Ivoorkust, Dominicaanse Republiek en Senegal, aanvullend zullen we Israëlische Mango’s voeren waardoor we een continue en goede beschikbaarheid kunnen garanderen", vertelt Wouter Andeweg.

Hoewel de mangomarkt aan het begin van het jaar overvoerd was, is de markt volgens de inkoper goed aangetrokken. "Momenteel is er niet al te veel aanbod op de markt. Vanuit Afrika lijkt er wel wat meer te komen. We mogen ons verheugen in goede leveranciers, waardoor we een goede kwaliteit kunnen leveren. We hebben dan ook de nodige retailprogramma's met mango's in onder meer Duitsland en Scandinavië."

Volumes bio-gember volgens prognose
Last but not least zijn bij TOFF de laatste maanden van het gemberseizoen 2022 gaande. "Over het algemeen is er een groot tekort in de markt, zowel bij de conventionele als biologische gember. Toch hebben wij van de tekorten dankzij onze betrouwbare leveranciers geen last gehad en de volumes die we toch in redelijk grote getale binnenkrijgen zijn volgens prognose", vertelt Dane. "Kwalitatief is de gember stabiel. Traditiegetrouw ontstaan er richting mei-juni wat meer kwaliteitsissues. In die maanden snijden we alle gember bij om toch een A-product bij de retail te kunnen leveren. Vanaf eind juni 2023 verwachten we de nieuwe oogst bio-gember uit Peru."

De algehele stemming op de bio-markt is volgens Jeffrey ondanks de huidige economische situatie niet verkeerd. "Onlangs bleek weer dat consumenten steeds meer biologische producten kopen, dus dat is positief. We zien ook andere verhalen, maar die herkennen wij niet. Als ik zie hoe ons eerste kwartaal verlopen is, dan is dat beter verlopen dan afgelopen jaar en dat met grotendeels dezelfde klanten."

Voor meer informatie:
Jeffrey Moret
TOFF
+31 (0)85 070 4572
[email protected] 
www.toffbv.nl