Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoofdrol voor nuttige bodemdieren in nieuwe campagne

Velt en Tuinbranche Nederland lanceren samen de campagne ‘Nuttige bodemdieren’. Het doel is om bezoekers van tuincentra bewust te maken dat het in de bodem krioelt van nuttige bodemdieren die allemaal hun functie hebben voor de tuin. En dat het dus niet verstandig is om dieren te bestrijden met chemische middelen. In deze campagne worden tien nuttige bodemdieren in de kijker gezet en wordt het publiek verteld wat hun nut is voor een gezonde bodem en daarmee gezonde planten. Deze campagne is een vervolg van de campagne in 2022 waarin nuttige tuinhulpjes bovengronds in de spotlights waren geplaatst.

“Het is onze taak om consumenten te vertellen dat de bodem vol met nuttige beestjes is en dat ze gekoesterd moeten worden”, zegt Brenda Hornstra, adjunct directeur van Tuinbranche Nederland. “Ik ben ook verheugd dat de tuincentra in Nederland massaal mee doen aan deze campagne”.

“We willen consumenten ervan bewust maken dat de bodemdieren allemaal nuttig zijn en niet automatisch bestreden hoeven te worden. Ook de mol en de spitsmuis, twee van de tien dieren die in de campagne zijn opgenomen”, vertelt Mirjam Weisscher, campagnecoördinator van Velt. “Bodemdieren koesteren en een evenwichtige natuur in de tuin zorgen voor een gezonde bodem en daarmee gezonde planten. Daardoor ontstaan er minder plagen en hoeft er ook minder bestreden te worden. Door tuinbezitters en kinderen op een vrolijke manier kennis te laten maken met de soms onbekende bodemdieren en hun functie(s) in tuin en bodem, willen we hen informeren over het nut van deze beestjes.”

De kick off van de campagne is op 5 april om 10.00 uur in tuincentrum Abbing in Zeist. Prof. dr. Louise E.M. Vet van Netherlands Institute of Ecology (NIOO-KNAW) zal een inleiding geven over het belang van de tuin voor biodiversiteit waarna Luc Hoogenstein, stadsecoloog zijn verhaal uit de praktijk doet: wat kan je allemaal in een stadstuin vinden? Daarna vindt rond 10.50 uur de officiële opening van de landelijke campagne plaats.

Op woensdag 6 april start de fotowedstrijd #nuttigebodemdieren via sociale media waarin consumenten worden opgeroepen foto’s te maken van de tien  bodemdieren waarmee ze kans maken op leuke prijzen.

De campagne van de tien nuttige bodemdieren zal onder andere te zien zijn in de vestigingen van Intratuin, GRS, GroenRijk, Ranzijn, Welkoop, BTC en een groot aantal zelfstandige tuincentra met een groen klimaatplein.

Publicatiedatum: