De aardappel als casus onderzocht in de afschaffing van btw op groenten en fruit

Het overgrote deel van Nederland eet nog steeds onvoldoende groenten en fruit volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad. De overheid onderzoekt op dit moment of het mogelijk is de btw op groenten en fruit in 2024 af te schaffen en zoekt naar een juridisch houdbare afbakening. Wat valt onder groenten en fruit?

De aardappel is één van de discussiepunten. Uit representatief onderzoek onder Nederlandse consumenten uitgevoerd door Future of Food Institute in opdracht van de Nederlandse Aardappel Organisatie blijkt dat bij de vraag 'Beschouw je aardappels als groente of iets anders en waarom?' 55% van de ondervraagden de aardappel als groente beschouwt. 

Indeling in de Schijf van Vijf
Nederlandse consumenten werd tevens gevraagd om verschillende producten in te delen in de categorieën van de Schijf van Vijf. Ook bij deze vraag schaart de grootste groep (47%) Nederlanders de aardappel onder de categorie groenten en fruit. 36% schaart de aardappel onder brood, graanproducten en maaltijdbasissen zoals rijst en pasta, 11% onder geen categorie en 6% bij de overige categorieën. 

Voedingswaarde centraal
Als onderbouwing voor het beschouwen van de aardappel als groente wordt veelal de voedingswaarde genoemd en de manier van verbouwen. Mensen die de aardappel als iets anders beschouwen, benadrukken dat de aardappel veel zetmeel en koolhydraten bevat, en dat deze vaak juist samen met groenten wordt gegeten. De aardappel bevat echter vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen. Vooral net geoogste aardappels zijn een goede bron van vitamine C, terwijl deze vitamine niet in pasta of rijst te vinden is. Naast vitamine C is de aardappel ook een bron van kalium, vezels en B6. 

Gezonde en duurzame keuzes stimuleren
Consumenten kregen in het onderzoek verschillende producten te zien, met de  vraag van welke producten de overheid de verkoop moet stimuleren. Voor de aardappel geeft 87% dat aan. 67% zegt dat ze het een taak van de overheid vinden om duurzame voedselkeuzes te stimuleren, en 71% vindt datzelfde van gezonde voedselkeuzes. De afbakening specifiek voor het 0% btw-tarief zou volgens Nederlanders gemaakt moeten worden op basis van hoe gezond een product is (71%), gevolgd door het aandeel groente of fruit (47%), de mate van bewerking (35%), duurzaamheid (35%) en anders (3%).

Internationaal is de aardappel een groente
In veel buitenlandse gerechten heeft de aardappel een plek in maaltijden als groente. Vooral in Zuid-Europa, bijvoorbeeld in een Spaanse tortilla. In Ierland valt deze ook al onder het 0% btw-tarief en in Duitsland voert men op het moment deze zelfde discussie.

Dick Hylkema, directeur van de Nederlandse Aardappel Organisatie: "Heel mooi om te zien dat Nederlanders het belang inzien van het stimuleren van gezonde voeding, en dus ook de aardappel, door de overheid. In Nederland staat de aardappel in de Schijf van Vijf in dezelfde groep als rijst en pasta, maar zowel qua voedingswaarde als qua gebruik zou de aardappel prima passen tussen de groenten. Ook hoort de aardappel in de volksmond bij groenten en fruit (AGF), zoals uit het onderzoek blijkt."

Voor meer informatie:
NAO
nao@nao.nl 
www.nao.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.