Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Harm Valckx, Berry Packing Services:

"Bij periodes van groot aanbod worden er steeds meer blauwe bessen in 700-1.000 gramsverpakking verkocht"

Tholen - Van een situatie met enorm veel aanbod van blauwe bessen gedurende het overzeese seizoen, is het volume dat afkomt vanuit Marokko en Spanje aanzienlijk lager, constateert Harm Valckx van Berry Packaging uit Venlo. "Wij doen zelf geen handel, maar verpakken voor diverse klanten en je ziet dat wat er uit Marokko binnenkomt meestal al is verkocht. Vanuit Spanje is het aanbod ook lager en zijn de kwaliteitsverschillen bovendien groot. Maar er komt bij lange na niet het volume binnen wat iedereen geprognotiseerd had."

"Het overzeese seizoen is helemaal gebeurd, wij hebben zelf de eerste week van maart de laatste bessen uit Chili binnen gehad. We hebben deze winter enorm veel kilo's verpakt. Het Peruaanse seizoen verliep goed, maar we zagen dat de kwaliteit vanuit Chili voor het zoveelste jaar op rij erg wisselend was. Ik vraag me voor de toekomst wel af hoe het verder moet met de Chileense bessen. Normaliter verpakten we altijd door tot eind maart, maar door alle risico's van claims kwam het seizoen dit jaar eerder tot een einde. Gedurende het Zuid-Amerikaanse seizoen hebben we weken lage prijzen gehad; nu zien we het tegengestelde beeld en gingen door de tekorten de prijzen zelfs naar een kiloprijs van 13 euro."

"Ik verwacht dat vanaf week 15-16 de volumes wel wat meer los gaan komen vanuit Spanje, maar in totaliteit verwacht men toch zeker wel een 25% lagere productie als gevolg van het koude weer. Als het fruit niet doorrijpt, merk je dat toch in de kilo's terug. De vraag naar blauwe bessen is gigantisch hoog. Ondanks de abnormaal hoge prijzen, zie je dat klanten toch bessen blijven bestellen. Wel zie je dat men nu kiest voor een kleinere verpakking. Er wordt nu minder in 500 gram verkocht en meer in 125 en 200 gram", vertelt Harm. "Afgelopen winter zagen we dat klanten, toen het aanbod groot was, zelfs steeds meer kozen voor 700-1000 gramsverpakking. Ik zie die trend naar grotere verpakkingen straks in het Europese seizoen wel doortrekken."

Als onafhankelijk pakstation voor zachtfruit verwerkt Berry Packing Services jaarlijks miljoenen kilo’s aan bessen op haar verpakkingslocatie in Venlo. "We kunnen dagelijks meer dan 100 ton verwerken van het totale zachtfruitpakket. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in extra machines om onze services te optimaliseren en gereed te zijn voor nog grotere volumes", besluit Harm.

Voor meer informatie:
Harm Valckx
Berry Packing Services
Tel: 077-7650000
[email protected]  
www.berrypackingservices.eu