Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse jongerenorganisaties pleiten voor ggo-vrije landbouw

Duitse jongerenverenigingen eisen dat de gentechnologiewetgeving van de EU een duidelijk kader blijft bieden dat ggo-vrije landbouw en voedselproductie mogelijk maakt en beschermt. "Wij willen ook in de toekomst hoogwaardige levensmiddelen kunnen produceren, kweken, telen, verwerken, verhandelen en consumeren, of het nu gaat om biologische of conventionele levensmiddelen, die vrij zijn van gentechnologie. In onze ogen vereist dit veerkrachtige agro-ecologische landbouwsystemen die gericht zijn op milieu- en klimaatbescherming en voedselzekerheid", aldus de jongerenorganisaties.

"Als jonge mensen zijn wij afhankelijk van de bestaande diversiteit en de toegang daartoe, om de komende uitdagingen zoals de klimaatcrisis of het uitsterven van soorten het hoofd te bieden. Voor ons en voor alle burgers willen wij de vrijheid om zelf te beslissen en te kiezen wat wij telen, kweken en eten, door middel van etikettering van genetisch gemodificeerde organismen. De natuur met haar biodiversiteit is het meest waardevolle wat wij hebben. Wij behoren ertoe en wij zijn verplicht haar zoveel mogelijk te beschermen en in stand te houden tegen elke vorm van schadelijke inmenging.

Volgens ons zijn op winst gerichte, op gentechnologie gebaseerde benaderingen, die slechts een eenzijdige en kortzichtige kijk hebben op de complexe uitdagingen van onze tijd, geen innovatie waarmee wij onze toekomst duurzaam vorm kunnen geven. Een focus op processen die onvoorspelbare en onomkeerbare gevolgen hebben voor de complexe interacties in het landbouwecosysteem en in de natuur is voor ons geen duurzame weg."

Daarom blijven de naleving van het voorzorgsbeginsel van de EU en de daarmee verbonden verplichte risicobeoordeling, toelating en traceerbaarheid in de ogen van de jongeren essentieel voor nieuwe gentechnologische methoden. "Deregulering van nieuwe gentechnologische methoden zoals CRISPR-Cas, zonder uitgebreide voorafgaande risicobeoordeling en transparante documentatie, ontneemt ons enerzijds onze keuzevrijheid om GGO-vrij voedsel te verbouwen en te consumeren en de mogelijkheid om ons te beschermen tegen besmetting in de keten.

Aan de andere kant bedreigen de monopolies en octrooien van zaadbedrijven onze toegang tot rassen en de wereldwijde veredeling buiten de grote zaadbedrijven om. Genetische manipulatie en patenten manifesteren industriële/intensieve productiesystemen, bevorderen afhankelijkheid en verstoren zo voedselsoevereiniteit en diversiteit wereldwijd. Als jongeren die GGO-vrij willen boeren, hetzij biologisch, hetzij conventioneel, hebben we betrouwbare politieke vangrails nodig die ons in staat stellen de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien."

De jongerenorganisaties pleiten voor bescherming van de biodiversiteit als hun levensbasis en dus ook het recht op GGO-vrije landbouw en voedselproductie. Daarnaast eisen ze ook garantie op keuzevrijheid en traceerbaarheid en een einde aan patenten op leven. Nieuwe genetisch gemodificeerde organismen moeten volgens de jongeren een uitgebreide risicobeoordeling blijven ondergaan overeenkomstig het voorzorgsbeginsel van de EU. Nieuwe ggo's moeten in de hele waardeketen tot aan het eindproduct worden geëtiketteerd. De ggo-vrije productie moet mogelijk blijven en beschermd worden tegen besmetting, traceerbaarheid, terugvindbaarheid en detectieprocedures moeten een voorwaarde blijven voor de goedkeuring van nieuwe ggo's, gebruikers en distributeurs moeten aansprakelijk zijn voor het risico en de daaruit voortvloeiende schade volgens het beginsel "de vervuiler betaalt". Tot slot willen de jongeren uitbreiding van het onderzoek en bevordering van veerkrachtige agro-ecologische landbouwsystemen

Deze resolutie is ondertekend door Junge AÖL, JABL, Junges Naturland, NAJU, Bündnis Junge Landwirtschaft, Slow Food Youth Network Deutschland, Die Freien Bäcker Junges Netzwerk, Junges Bioland en Bundjugend.

Bron: IFOAM Organics Europe

Publicatiedatum: