Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Josephine Hardt, Bio Kartoffel Erzeuger:

"Biologische aardappel tegen een betaalbare prijs"

"De verkoopcijfers van biologische aardappelen en uien zijn momenteel niet heel erg naar tevredenheid. Ik wil echter duidelijk afstand nemen van de bewering dat de biologische markt instort", zegt Josephine Hardt, directeur van Bio Kartoffel Erzeuger. "2022 was geen eenvoudig jaar voor biologische aardappelen, vooral als je de verkoopcijfers vergelijkt met 2020 en 2021, die jaren waren echte hoogtepunten. Maar ook de ontwikkeling voor corona was al positief. Biologische producten zijn al lang geen niche meer."


Josephine Hardt op de Fruit Logistica 2023

Verenigingsproducten tegen goede prijzen
Juist met het oog op dergelijke moeilijkheden is het belangrijk om te blijven communiceren binnen de gehele toegevoegde waardeketen, en te leren van crises. "We zullen deze periode zeker goed doorkomen en er sterker uitkomen. Tenslotte is de biologische aardappel een premiumproduct dat nog steeds tegen betaalbare prijzen verkrijgbaar is. Bovendien worden er steeds meer aardappelen in verenigingskwaliteit geteeld en verkocht, die in voldoende hoeveelheden en tegen betaalbare prijzen voor de consument beschikbaar zijn."

Het areaal en oogstvolume van de lidbedijven van de vereniging worden regelmatig geïnventariseerd. "Onze bedrijven hebben zich geprofessionaliseerd door onder andere te investeren in de modernste koeltechniek en continue uitbreiding van de kennis op het gebied van akkerbouw. Voor de hete en droge periode van afgelopen zomer, waarin veel van onze bedrijven aangepaste irrigatieconcepten hebben gebruikt, hadden we in het voorjaar een goede start van de vegetatieperiode. De levering van biologische aardappelen uit Duitse teelt aan de handel is daarom weer het hele jaar door mogelijk." Als je alle soorten aardappelen samenneemt, de consumptieaardappelen, verwerkingsproducten en pootgoed, konden de 240 lidbedrijven landelijk gemiddeld 30 ton aardappelen per hectare oogsten.  


De directeuren van Bio Kartoffel Erzeuger: Josephine Hardt en Therese Wenzel. Foto: Bio Kartoffel Erzeuger 

Verkoopsituatie van biologische aardappelen
De directe verkoop is in deelstaten zoals Beieren, het op één na grootste teeltgebied van Duitsland, duidelijk hoger dan in bijvoorbeeld Nedersaksen. "Dat ligt echter vooral aan de regionale structuren, de demografie en de historische ontwikkeling van de bedrijven", zegt Josephine. "De directe verkoop vanaf het eigen erf is een belangrijk afzetkanaal. Maar driekwart van de biologische aardappelen wordt echter al jaren via de conventionele retail verkocht." De teelt van biologische aardappelen is in de afgelopen jaren toegenomen vanwege de continu stijgende vraag, aldus Josephine. Nu is het zaak om de gezamenlijke verdere ontwikkeling van de teelt en de verkoop te begeleiden.

Het grootste deel van de biologische aardappelen wordt nog steeds als consumptieaardappel aangeboden. Bovendien ontwikkelt de verwerkingssector zich verder: "Biologische aardappelen worden ook gebruikt in vlokken- en zetmeelproducten, maar dit wordt in de teelt niet gepusht. Bij de chips- en frietproductie is er vooral veel sprake van contractteelt. We verwachten dat de handel nog meer interesse zal gaan tonen in onze producten."

Dalend importvolume
"Toen de vereniging in 2010 werd opgericht, was het importaandeel van biologische aardappelen nog relatief hoog. De teeltbedrijven hebben zich steeds meer gespecialiseerd, wat door veel verkoopbedrijven werd opgemerkt en gesteund. Gelet hierop zijn de importaandelen de afgelopen jaren aanmerkelijk gedaald."

Tot de belangrijkste importlanden behoren Egypte, Israël en Spanje. "Duitsland is voor deze landen echter geen betrouwbare afzetmarkt meer, omdat wij hier altijd het hele jaar door aanbod van Duitse aardappelen kunnen garanderen. De handel geeft ook steeds meer prioriteit aan dit Duitse aanbod, want de consumenten hebben affiniteit met binnenlandse producten. Natuurlijk moet de kwaliteit ook kloppen, wat ook onze claim is en wat we ook kunnen garanderen vanwege de intensieve verzorging van de biologische aardappelen op de akkers en in de bewaring."    

Generatiewisseling in de sector
"Voor een generatiewisseling in de sector is er ook in de agrarische sector een aantrekkelijke werkomgeving nodig. In de biologische sector heerst de visionaire gedachte om continu nieuwe dingen uit te proberen en te ontwikkelen, wat voor jonge mensen heel aantrekkelijk kan zijn. Het is motiverend om te zien hoeveel jonge en betrokken collega's er bij de bedrijven zijn."

"Binnen onze vereniging kwam het twee jaar geleden ook tot een generatiewisseling nadat mijn collega Therese Wenzel en ik de leiding hebben overgenomen. Als belangenvertegenwoordiging van onze telers zetten wij ons ook in de toekomst in voor de ontwikkeling van de biologische landbouw en een succesvolle verkoop van biologische producten."

Voor meer informatie:
Josephine Hardt
Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
j.hardt@bke-verein.de 
www.bke-verein.de 

Publicatiedatum: