Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO en ZLTO bekrachtigen samenwerking met Oekraïne

LTO Nederland en ZLTO hebben dinsdag een Memorandum of Understanding getekend met Oekraïne. Daarin leggen ze vast nauwer te gaan samenwerken op het gebied van agrarisch ondernemen. Concreet betekent dit dat LTO Nederland en ZLTO het e-platform Nazovni gaan benutten als 'marktplaats' voor Nederlandse en Oekraïense ondernemers om van daaruit tot zaken te komen, zo melden de organisaties.

Namens de agrarische belangenverenigingen ondertekenden voorzitters Sjaak van der Tak en Wim Bens de overeenkomst. Ambassadeur Maksym Kononenko deed dit namens de republiek Oekraïne, in aanwezigheid van landbouwattaché Natalya Fedyora en honorair consul Karel Burger Dirven. De ceremonie vond plaats op het kantoor van ZLTO in Den Bosch.

In zijn toespraak wees ambassadeur Kononenko op het enorme potentieel dat zijn land voor agrarisch ondernemers heeft. Hij nodigde Nederlandse boeren en tuinders uit hun horizon te verbreden naar Oekraïne. De gezant van president Zelenski wees erop dat 80 procent van zijn land relatief veilig is en zeer geschikt voor zowel akkerbouw- als veehouderijbedrijven.

Brabants agrarisch ondernemer Antoon Smits, die zowel in Oekraïne als Nederland onderneemt, erkende dit. Al vijftien jaar is hij actief in het land. "Als ik mijn vingers in de grond steek, groeien er bij wijze van spreken direct wortels aan", aldus Smits, "zo vruchtbaar is de grond daar."

Aandacht voor problemen
Tegelijkertijd vroeg de ambassadeur nadrukkelijk aandacht voor de problemen die zijn land door de oorlog ondervindt: import van zaden, cruciaal aan het begin van het zaaiseizoen, loopt vertraging op. Er is een schaarste aan brandstoffen en kunstmest.

Daarnaast verloopt de export nog altijd verre van ideaal, ondanks het opheffen van de havenblokkades, en blijft veel kostbaar voedsel – vaak bestemd voor minder bedeelde landen in Azië en Afrika – in de pakhuizen liggen.

ZLTO en LTO Nederland zegden toe hun netwerken maximaal open te zetten en Oekraïne waar mogelijk te ondersteunen, om zijn positie als onafhankelijk voedselproducerend land te versterken. De organisaties boden aan te helpen bij de agrarische wederopbouw van het land dat zo door de verschrikkingen van de oorlog getroffen is.

Bron: ZLTO

Publicatiedatum: