Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Samenwerking AGF Direct en De Terp

"In oktober introduceren we een nieuw halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido-pompoen met schil"

Tholen - Na zestien jaar bij Enza Zaden de wereld van de versmarkt te hebben gezien, verkaste Chris Groot in oktober 2022 naar vollegrondsgroentenspecialist AGF-Direct, een bedrijf met hooguit tien medewerkers. 

"Geen vollegrondsgroentenhandelsbedrijf," haast Chris zich om te zeggen. Hij heeft zelfs een eigen term voor het samenwerkingsmodel bedacht: het TEVO-model, wat staat voor Telers Eigen Verkoop Organisatie. "Wij doen namelijk veel meer dan product verkopen en stellen ons echt op als verlengstuk van de teler. We behandelen telers zoals we zelf behandeld willen worden en dat geldt wederzijds. Door je volledig transparant op te stellen, krijg je een kwetsbare relatie. Dit zorgt ervoor dat je veel meer voor elkaar gaat doen naast de verkoop, denk aan productontwikkeling en teeltondersteuning. Overigens is dat geen nieuw model, want in het buitenland zijn hier tal van succesvolle voorbeelden van. Met het krimpende middelenpakket komt er veel op de telers af. Door hier actief de handschoen mee op te pakken, wordt je relatie veel nauwer dan dat je alleen een paar pallets handel verkoopt. In die samenwerking kan ik met mijn veredelingsachtergrond wat toevoegen."

AGF Direct startte in 2015 met de afzet van de bloemkool, broccoli en witlof voor enkele Noord-Hollandse telers die het team het vertrouwen gaven om hun product te laten vermarkten. In de loop der jaren is het assortiment uitgebreid met meerdere vollegrondsproducten, zoals bijzondere bieten, kleurtjespeen, spitskool en ijsbergsla. Dit jaar wordt een nieuwe productlijn aan de range toegevoegd. Zo is AGF-Direct de samenwerking aangegaan met Jeroen en Rinke Robbers van De Terp Squashpackers, het grootste biologische pompoenenteeltbedrijf van Nederland. Vanaf begin oktober starten de bedrijven met het jaarrond leveren van een nieuw halffabricaat van de rode Hokkaido-pompoen, zowel halve pompoenen als blokjes, gesneden op 10 of 20 mm. "De pompoenen zijn de laatste jaren in Europa flink in opmars en het is een ingrediënt in veel recepten. Zeg je in Nederland pompoen, dan denkt iedereen aan de flespompoen, maar wij hebben bewust gekozen voor de rode Hokkaido-pompoen, wat een hele andere pompoen is in smaak en eetbeleving."

"Deze pompoen is vernoemd naar een Japans eiland waar de genetica vandaan komt. In mijn tijd bij Enza Zaden leerde ik de unieke genetica van deze pompoenen kennen. De rassen zijn speciaal geselecteerd op smaak en dus ook de smaak van de schil. De schil van deze rode pompoen bevat twee unieke carotenoïdepigmenten, namelijk luteïne en zeaxanthine die je iedereen gunt. Niet voor niks willen wij dit halffabricaat ook gaan leveren met schil. Daarmee zijn we uniek in de markt, maar het zou zonde zijn om deze unieke eigenschappen van de schil niet te gebruiken. Het Hollandse seizoen loopt bij De Terp van oktober tot half januari/begin februari, aansluitend schakelt men over op de Zuid-Afrikaanse aanvoer, zodat we jaarrond kunnen leveren. Voor De Terp zijn wij in de Benelux de verkooporganisatie voor dit halffabricaat. Als AGF-Direct verwachten we onze brede klantenkring, bestaande uit groothandelaren, retailers, leveranciers van maaltijdboxen, exporteurs en snijderijen, van dit halffabricaat te voorzien, maar we zien ook al interesse uit andere hoek, zoals verwerkers voor de babyvoeding", vertelt Chris. 

Voor meer informatie
Chris Groot
AGF Direct
Groothandelsmarkt 2
1681 NN Zwaagdijk
Tel: +31 (0)85 3032630
chris@agfdirect.nl 
www.agfdirect.nl