Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maria van der Heijden, directeur-bestuurder, MVO Nederland

"In stikstofdebat ontbrak het positieve verhaal over duurzame landbouw"

Donderdag vond het Tweede Kamerdebat over het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG) en de stikstofproblematiek plaats. De focus lag op het wel of niet uitkopen van boeren om stikstofruimte te creëren. Op wanneer welke deadline moet gelden. Op verkiezingsretoriek van politieke partijen.

Maar waar het niet over ging: het positieve verhaal uit de landbouw. Want wat als we gebruik maken van de kracht van de boer om het stikstofprobleem op te lossen? Oftewel: zet ondernemerschap en liefde voor het boeren centraal en er ontstaat vanzelf ruimte voor omschakelen naar natuurlijke landbouw. Beter voor bodem, biodiversiteit én de boer zelf. Bijkomend voordeel: de stikstofuitstoot neemt vanzelf af.

De huidige situatie is ontstaan door de inrichting van ons landbouwsysteem. Een systeem dat zo eenzijdig gericht is op efficiëntie dat de Nederlandse natuur eronder lijdt. Veel boeren willen bijvoorbeeld wel omschakelen naar duurzame landbouw en veehouderij, maar doen dit niet omdat ze ‘klem’ zitten en geen (ander) toekomstperspectief hebben. Boeren, banken, overheid, erfbetreders en afnemers zijn allemaal onderdeel en hebben belang bij het huidige, niet-duurzame systeem.

Maar boeren zijn ondernemers. En ondernemers zien overal kansen. Dus laten we nou eens uitgaan van die ondernemerskracht en de situatie als een kans zien om de omschakeling naar natuurlijk boeren te maken. Dat kan de boer niet alleen: we hebben dit systeem samen vormgegeven, dus moeten we ook samen onze natuur redden.

MVO Nederland deed alvast een voorzet voor hoe dit kan met boeren; een collectief bestaande uit banken, financiers, verzekeraars, bodembiologen, overheid en afnemers. Samen maken ze het omschakelen naar natuurlijke landbouw eenvoudiger, uiteraard mét een gezond verdienmodel voor de boer. Als wij het kunnen, dan kan de overheid het ook. En let dan maar eens op – voor je het weet, hebben we méér boeren nodig in plaats van minder.

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder, MVO Nederland

Publicatiedatum: