Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Udea-directeur Erik Does, na bezoek van D66-Kamerleden:

"We hebben laten zien dat de bio-speciaalzaken heel serieus bezig zijn"

Tholen - D66-Kamerleden Tjeerd de Groot en Romke de Jong zijn dinsdagavond bij Udea op bezoek geweest. Ze gingen in gesprek met Hans van Mierlo en Erik Does. "We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om te laten zien dat wij een betrouwbare partner zijn die vooruit wil. Wij roepen de regering op om de koplopers te steunen. Verspil niet te veel tijd aan al die partijen die de boel liever vertragen", aldus Erik, CEO van Udea.

Erik tijdens zijn speech op Udea Open Air, afgelopen september.

De rondleiding vond pas 's avonds plaats omdat het programma van de Kamerleden wat uitliep. "Wij zijn blij dat er aandacht vanuit de politiek is voor de biologische sector en vonden het prettig dat ze de tijd namen om ons te bezoeken, dus ontvingen hen graag aan het eind van de dag. Met dit bezoek geven ze toch een heel ander signaal dan andere politici. Dat Adema op een reguliere beurs voor met name intensieve landbouw in Berlijn zit en de Biobeurs laat liggen, vind ik bijvoorbeeld een slecht verhaal als de minister inderdaad naar meer biologisch wil toewerken. Zo’n beslissing toont niet het respect en de aandacht voor de biobranche die je van een minister die de Green Deal moet uitvoeren, hoopt te krijgen.

"Belangrijk dat specialisten niet vergeten worden"
Hans en Erik hebben tijdens het gesprek en de rondleiding allerlei vragen beantwoord en de visie van Udea laten zien. "We hebben ze laten zien dat de biospeciaalzaken heel serieus bezig zijn. En dat Udea echt een bedrijf is om rekening mee te houden. Ik denk dat ze wel onder de indruk waren van wat hen getoond werd. We hebben heel gedurfd geïnvesteerd in de toekomst van biologisch en voor dit alles kregen we zeker de credits."

Tijdens het gesprek hebben ze daarnaast ook aandacht gevraagd voor hun positie als specialist. Erik: "Wij blijven kiezen voor biologisch. Dan is het wel belangrijk dat we niet vergeten worden. De paarhonderd zogenaamde kleinere spelers op de markt zijn nog altijd goed voor een kwart van de omzet. Relatief doen zij het dus vrij goed ten opzichte van de duizenden supermarkten. Daar mag ook wel eens aandacht voor zijn."

Uitdagingen
Verder kwam natuurlijk ook de huidige economische situatie aan bod, met de bijbehorende uitdagingen. "Ik heb bijvoorbeeld aangegeven dat het kabinet wat mij betreft veel beter in had moeten grijpen als het gaat om de huurstijgingen. Vooral de grotere Vastgoed partijen in de grote steden zadelen de winkelier op met huurverhogingen tot 14%. Dat is in mijn ogen belachelijk. Juist deze partijen hebben al te kampen met veel extra kosten. De energiekosten zijn inmiddels wel wat genormaliseerd, maar ze blijven op een veel hoger niveau dan een paar jaar geleden. Als specialist worden we daar relatief harder door getroffen dan de reguliere supermarkt. Ook daar hebben we wat uitleg over gegeven." 

Groei aan aanbod- en vraagkant nodig
Op LinkedIn plaatste Romke de Jong de volgende post naar aanleiding van het bezoek aan Udea:
"Dit kabinet heeft de ambitie om biologisch eten te stimuleren! Ze wil een marktaandeel van 15% en nu is dat slechts 4%. Daarom gingen D66 Tweede Kamer der Staten-Generaal collega Tjeerd de Groot en ik op bezoek bij de grootste biologische groothandel van Nederland Udea BV. Een prachtig modern bedrijf en in hoge mate geautomatiseerd magazijn. We spraken met Hans van Mierlo en Erik Does. Over de kansen van biologische voeding en groei van de markt. Maar ook over uitdagingen zoals inflatie, snel stijgende huren en consumenten die minder te besteden hebben. Nu moeten we vooruit om te zorgen dat er zowel aan aanbodkant als vraagkant biologisch eten kan groeien. En dat vraagt om een overheid die hierin regie neemt en daar liggen kansen. Samen werken aan een transitie in de landbouw waar een eerlijke boterham verdiend kan worden en consumenten die de voordelen van biologisch eten nog meer gaan waarderen. Bedankt voor de hartelijke ontvangst Udea en voor jullie kennis, inzicht en advies in deze groeiende markt."

Voor meer informatie:
Erik Does
Udea
Kempkens 1000
5465 PR Veghel
+31(0)413 256700
[email protected] 
www.udea.nl