'De invloed van de bio-industrie op de gezondheid van de mens is onderbelicht'

"Wij worden gevoed door een voedselindustrie die totaal geen rekening houdt met gezondheid en wij binnen de gezondheidszorg houden helaas te weinig rekening met voeding." Dat is de kernboodschap van Patrick Deckers, voorzitter van Caring Doctors in Vroege Vogels. Deze recent opgerichte organisatie zet zich in voor een meer plantaardig dieet ten behoeve van de planeet én onze gezondheid.

Bio-industrie ongezond voor planeet én mens
Dat de huidige bio-industrie negatieve effecten heeft op de biodiversiteit en het klimaat is inmiddels algemeen bekend. De invloed op de gezondheid van de mens is volgens Caring Doctors echter onderbelicht. De enorme hoeveelheden vee die in Nederland dicht opeengepakt zijn kunnen de bronnen zijn van ziektes, maar ook de overconsumptie van vlees en zuivel is bewezen ongezond volgens Deckers.

Herziening voedselproductie
Caring Doctors pleit niet alleen voor een plantaardig menu in ziekenhuizen, maar ook voor een herziening van hoe voedsel geproduceerd wordt. Ook hierbij zou de nadruk meer op plantaardig moeten liggen, en zou dit binnen de zogeheten 'ecologische grenzen' van een gebied moeten gebeuren. Dat wil concreet zeggen dat er niet meer van een gebied wordt gevraagd dan dat duurzaam mogelijk is. Dit is gezond voor de planeet en daarmee uiteindelijk ook voor de mens.

Klik hier om verder te lezen en het fragment te beluisteren.

Bron: NPO Radio 1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.