Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks de oorlog vestigde Oekraïne in 2022 een nieuw record voor biologische export

Oekraïense producenten van biologische producten hebben bijna iets ongelooflijks bereikt dankzij de steun van het onderzoeksinstituut voor biologische landbouw FiBL. In 2022 is Oekraïne erin geslaagd zijn export van biologische landbouwproducten met 13% te verhogen. Van 14-17 februari 2023 zal Oekraïne opnieuw aanwezig zijn op de Biofach en de 10e verjaardag van het Oekraïense nationale paviljoen vieren.

Ondanks alle moeilijkheden die zij ondervinden, blijven de Oekraïense bio-exporteurs exporteren en deelnemen aan internationale biologische beurzen. Volgens de analyse van het Oekraïense certificeringsorgaan Organic Standard heeft Oekraïne in 2022 225.814 ton biologische producten uitgevoerd naar de EU en Zwitserland, een stijging van 13% ten opzichte van 2021.

Oekraïense exporteurs op de Biofach in juli 2022. (Foto: FiBL)

Steun doorgezet tijdens oorlog
Een sleutel tot dit succesverhaal ligt in de financiële steun van het staatssecretariaat voor economische zaken (SECO), Zwitserland, dat het Quality Food Trade Program (QFTP) financiert, dat wordt uitgevoerd door FiBL Zwitserland en in partnerschap met SAFOSO. FiBL werkt in Oekraïne al ongeveer 20 jaar aan de ontwikkeling van de biologische sector en stopte hun steun niet tijdens de recente oorlog. "Het werk is in 2022 voortgezet en zal in 2023 worden voortgezet, ook onder de moeilijkste omstandigheden", benadrukt Tobias Eisenring, FiBL-coördinator van het QFTP. De Oekraïense staatsinstelling Entrepreneurship and Export Promotion Office (EEPO) neemt samen met het QFTP en andere partners 23 biologische exporteurs mee naar Biofach 2023, van 14 tot 17 februari in Neurenberg (Duitsland).

Solidariteit
FiBL-deskundige Toralf Richter, die in het QFTP verantwoordelijk is voor de marketingactiviteiten van de Oekraïense exporteurs, benadrukt de belangrijkste redenen voor het exportsucces onder oorlogsomstandigheden: "Het dappere verzet van de Oekraïense biologische boeren, hun creatieve en flexibele logistieke oplossingen en een grote golf van solidariteit van internationale kopers hebben geleid tot het waargenomen succes."

FiBL ondersteunde de inspanningen van de Oekraïense producenten met organisaties die zich toelegden op online business matchmaking-activiteiten, zoals de organisatie van Online Organic Export Days in november 2022, de internationale viering van de Ukrainian Organic Day in september 2022, een online conferentie "Organic export during the War" in juni 2022 of de organisatie van het Oekraïense nationale paviljoen op de vakbeurs Biofach in juli 2022. Naast deze evenementen organiseerde FiBL online evenementen of produceerde podcasts om internationale kopers te informeren over de voortdurend veranderende exportsituatie en exportoplossingen.

Het Oekraïnse paviljoen vandaag tijdens de BioFach.

Financiële steun
Daarnaast was het cruciaal dat de biologische boeren er niet alleen voor stonden. Samen met het Oekraïense multistakeholderplatform Organic Initiative coördineerde het QFTP de financiële steun aan meer dan 100 Oekraïense biologische marktdeelnemers voor een bedrag van 367 000 USD; dit gebeurde in het kader van twee fasen van het subsidieprogramma ter ondersteuning van de biologische sector in Oekraïne. Met deze steun konden biologische landbouwers zich blijven laten certificeren of biologische inputs kopen voor de zaaicampagne van 2022-2023.

Bron: FiBL

Publicatiedatum: