Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noord-Holland trekt € 2,7 miljoen uit voor een duurzaam voedselsysteem

De provincie Noord-Holland gaat in 2023 en 2024 € 2,7 miljoen inzetten voor het uitvoeren van de Voedselvisie. De provincie wil subsidie verstrekken aan 13 projecten en samenwerkingen ondersteunen die bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.  

In de Voedselvisie 2020-2030 staan de kansen en uitdagingen om te komen tot een duurzaam voedselsysteem. Noord-Holland streeft naar een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen. Dat betekent: gezonde verdienmodellen voor ondernemers, maar ook doen wat goed is voor mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. Om tot een duurzaam voedselsysteem te komen is het nodig dat alle partijen in de voedselketen een steentje bijdragen. De provincie wil dit stimuleren en een aantal projecten financieel ondersteunen. 

Steun in de rug
Gedeputeerde landbouw Ilse Zaal: "Een provincie kan de transitie van het voedselsysteem niet alleen realiseren. Daar is het hele netwerk voor nodig. Met een financiële ondersteuning en versterken van het netwerk kunnen wij wel een belangrijke steun in de rug geven. Dat hebben we de afgelopen 2 jaar gedaan. Veel partijen geven samen met ons al uitvoering aan de voedselvisie. Wij zetten de komende 2 jaar onze inzet op de transitie duurzaam door, zodat het hele voedselsysteem daarvan kan profiteren."

Doelen voor 2030
De provincie gaat zich vooral inzetten op regeneratieve landbouw kringlooplandbouw en een korte keten. De provincie stelt zich ten doel dat in 2030 de grondgebonden landbouw natuurinclusief is. Het produceren van voedsel waarbij niet tégen maar vóór de natuur wordt gewerkt. Een gezond ecosysteem is belangrijk voor het gezond houden van de bodem en het draagt ook bij bijvoorbeeld schone lucht en schoon water.

Verder moeten de kringlopen in 2030 op een zo laag mogelijk niveau zijn gesloten: het efficiënt produceren van voedsel in kringlopen, zodat schade aan het ecosysteem (water, bodem, lucht) voorkomen en hersteld wordt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met dierenwelzijn. Ook het opnieuw terugwinnen van eiwitten en compost uit reststromen van voedsel, het terugwinnen van fosfaten uit reststromen van onder andere rioolwater, een optimale uitruil van veevoer en mest tussen agrarisch ondernemers onderling maken onderdeel uit van dit thema. 

Tot slot zet de provincie in op 25% eten uit de regio in 2030. De korte voedselketen is een voedselketen waarin je tussen producent en consument zo min mogelijk partijen zoals verwerkers, handelshuizen en tussenhandelaren aantreft. Hierdoor wordt de verbinding tussen producent en consument directer en hechter en houden zij de prijs en kwaliteit meer in eigen hand. Ook is er meer ruimte voor eigen initiatieven en samenwerking met aandacht voor duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid.

Subsidie en netwerk
De provincie plaatst subsidieregelingen op onderstaande website. Daarnaast deelt de provincie kennis en initiatieven op het netwerkplatform www.boerenbusinessinbalans.nl. Via de Noord-Holland voedselinitiatievenkaart kunnen ondernemers ook eigen projecten zichtbaar maken.

Voor meer informatie: www.noord-holland.nl

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: